13 gjëra që femrat duhet t’i dinë për shëndetin seksual

5

5Edhe pse punët po ndryshojnë dhe femrat gjithnjë e më shumë edukohen për shëndetin seksual, megjithatë ekzistojnë numër i madh i femrave që “turpërohen” të kërkojnë informacione për temat e tilla më delikate.

Fakt i padiskutueshëm është se duhet shumë më hapur të diskutohet për organet seksuale të femrës, sepse pikërisht aty “krijohet jeta”, por edhe janë zonë e kënaqësisë. Ja se çfarë duhet të dijë çdo femër për vaginën e saj dhe shëndetin seksual:

1-Disa femra ejakulojnë gjatë orgazmës. Të njëjtat femra vërtetojnë se në momentet e tilla përjetojnë edhe orgazmën më të fortë. Por, nuk duhet të keni frikë se diçka nuk është në rregull me juve nëse nuk keni përjetuar orgazëm të tillë. Shumica e femrave asnjëherë nuk përjetojnë “ejakulim femëror”.

2-Forma dhe madhësia e vaginës dallon tek femrat e ndryshme. Madhësia dhe ngjyra e buzëve të vaginës janë të ndryshme tek femrat. Shumë shpesh buzët e vaginës te një femër nuk janë të njëjta dhe kjo është krejtësisht normale.

3-Edhe vagina duhet “të ushtrojë”. Ashtu si që bëni ushtrime për t’i forcuar duart, këmbët, vithet dhe stomakun, ashtu duhet të bëni edhe ushtrimet e Kegelit për të forcuar vaginën. Lindja ose mosha mund të shkaktojnë që muskujt atje poshtë të lirohen/lëshohen. Me ndihmën e ushtrimeve të Kegelit mund ta minimizoni lëshimin e vaginës.

4-Lagështia e vaginës dallon. Kur janë të eksituara, disa femra janë më të “lagura” për dallim nga tjerat. Por, gjithashtu lagështia dallon tek femrat varësisht edhe nga cikli menstrual. Për shembull, në periudhën rreth ovulimit lagështia e vaginës rritet. Lagështia dukshëm mund të zvogëlohet tek femrat më të moshuara ose për shkak të përdorimit të ilaçeve. Në rastet e tilla rekomandohet përdorimi i lubrikantit.

5-Është normale që të keni rrjedhje të lëngut vaginal. Shumë femra mendojnë se rrjedhja e lëngut vaginal është shenjë e infeksionit. Por, derisa nuk lëngu vaginal nuk është me ngjyrë të verdhë të mbyllur ose të gjelbër dhe nuk ka erë të pakëndshme, rrjedhja e lëngut vaginal është normale. Ka femra që rregullisht mbajnë vata higjienike sepse kanë rrjedhje të madhe të lëngut vaginal, por ka edhe të tilla që pothuajse çdo herë janë të thata. Nëse dyshoni se diçka nuk është në rregull me sasinë ose pamjen e lëngut vaginal, më së miri është që të konsultoheni me gjinekologun.

6-Seksi nuk duhet të shkaktojë dhimbje. Pozitat e caktuara seksuale mund të shkaktojnë dhembje të vogël, por në përgjithësi seksi duhet të jetë kënaqësi dhe të mos asocojë me dhimbje. Shumë femra vuajnë qetë nga marrëdhëniet seksuale me dhimbje sepse kanë turp të kërkojnë ndihmë, e në fakt duhet që sa më shpejt të konsultohen me gjinekologun për të gjetur zgjidhje për këtë problem.

7-Është pothuajse e pamundshme që të infektoheni me sëmun