6 llojet e bukes qe s’te shendoshin

6 llojet e bukes qe s’te shendoshin

Eshtë gabim nëse mendon se ata të cilët janë duke mbajtur dietë, duhet ta eliminojnë bukën nga dieta e tyre e përditshme.

Gjithçka duket se varet nga konsumi i kalorive që përmban buka dhe aspak nga sasia e saj.

Po sa bukë mund të hamë gjatë një dite? Për një dietë të ekuilibruar, sasia e rekomanduar nga dietologët, janë 50-60 gram në vakt, por duhet ditur se jo të gjitha bukët janë të njëjta. Ja 6 llojet e bukëve të duhura për dietikët:

1. Bukë thekre (219 kalori për 100 g)

Kjo është ajo që ka më pak kalori, dhe është mjaft e përshtatshme nëse jeni duke ndjekur një dietë me kripë të ulët. Në një kg të saj, janë më pak se 580 mg sodium.

2. Integrale (224 kalori për 100 g)

Më e përshtatshmja, nëse ju jeni në dietë, sepse ajo përmban shumë fibra dhe kalori të ulëta. Shkon mirë edhe me supat dhe drithërat e tjera.

3. Sanduiç (269 kalori për 100 g)

Ky është një lloj buke, shumë i njohur dhe me nivel më të lartë të sheqerit: 7.5 në 100 gram. Shkon shumë me qumështin dhe sallamet.

4. Grurë i ashpër (289 kalori për 100 g)

E njohur me emrin “buka bakër”, ajo e këtij lloji ka shumë shije dhe është mjaft e pasur me vitaminën B, më shumë se ajo e bardhë.

5. Paninet (295 kalori për 100 g)

Eshtë buka që siguron sasi të konsiderueshme të kalciumit, më shumë se të tjerat: 130 g për 100 g proteina (9 g).

6. Buka ‘naftë’ (299 kalori për 100 g)

Ajo ka fituar ‘Palmën e Artë’ për bukën më të shijshme, por edhe për më shumë kalori. Arsyeja? Ajo mbahet për t’u shoqëruar me mish, djathëra, perime, sallatë dhe peshk.

Komento