Diabeti tek nënat shtatzëna

Diabeti tek nënat shtatzëna

Diabeti tek nënat shtatzënaRreth 4 përqind e grave të zhvillojnë nivele të larta të sheqerit në gjak gjatë shtatzënisë, gjendje e njohur si diabet gestational.

Për shkak se foshnjet e lindur nga nëna me diabet të tillë priren të jenë mbi peshën mesatare, këta fëmijë gjithashtu kanë më shumë gjasa të preken nga diabeti i tipit 2 kur të rriten.

Edhe pse është e debatueshme nëse trajtimi i diabetit tek grate shtatzëna përmirëson shëndetin e foshnjeve, një studim i kohëve të fundit tregon se në mbi 90% të rasteve, duke e trajtuar këtë gjendje vetëm me ndryshimet në dietë ishte e mjaftueshme për të zvogëluar rastet e komplikacioneve gjatë lindjes.

Gjithashtu, nënat që iu nënshtruan trajtimit dietik kishin më pak gjasa për t’u prekur nga tensioni i gjakut, mund të ruanin peshën normale trupore dhe ishin më pak në rrezik për lindjen e foshnjeve parakohe.

Komento