Disa fakte që nuk i dini për kolesterolin

Disa fakte që nuk i dini për kolesterolin

Disa fakte që nuk i dini për kolesterolinShpesh here kur lexoni tek nje ushqim ne permbajtjen e tij ,qe ka kolesterol,mendoni negativisht.

Por,ne fakt kolesteroli eshte nje substance qe ndihmon ne prodhimin e hormoneve ,vitamines D,acideve biliare te nevojshme per te tretur yndyrnat.

Ja 9 faktet qe nuk i dini per kolesterolin.
1-Edhe pse futet ne grupin e yndyrnave,kolesteroli nuk eshte yndyre dhe per me teper nuk ka kalori.Kolesteroli eshte pjese esenciale e membranes se qelizave njesoj si llaci qe mban tullat te bashkuara.
2-Eshte pjese e struktures qelizore te trurit.
3-Eshte i nevojshem per tretjen e yndyrnave.
4-Ka rendesi jetike per formimin e hormoneve te seksit(estrogjen,progjesteron dhe testosteron)
5-Ndihmon trupin te prodhoje vitaminen D.
6-Gjendet vetem ne qelizat e organizmave te gjalle dhe jo ne qelizat e bimeve.Keshtu qe reklamimi i vajrave bimore si “pa kolesterol” eshte pa sens.
7- Meqenese kolesteroli eshte jetik,trupi yne e prodhon vete.Ne prodhojme rreth 3000 mg kolesterol ne dite,qe eshte e barabarte me 10 fishin e sasise qe marrim zakonisht nga ushqimi.
8- Ne rast se ne nuk ushqehemi me ushqim qe te permbaje kolesterol,atehere trupi do ta prodhoje vete.
9-A e dini se vendosja e kokrrizave te verdha ne kapaket e syve mund te jete nje simptome fizike e kolesterolit te larte ne gjak?

Komento