Gjithçka që duhet të dini për intervenimet kardiologjike!

789654

Sëmundjet e zemrës janë ende sëmundjet më të shpeshta që shfaqen te ne. Këto sëmundje mund të jenë të lindura ose të fituara. Nga sëmundjet e zemrës duhet të veçohen sëmundjet e arterieve koronare, që kanë një rëndësi të veçantë. Këto sëmundje manifestohen me ngushtim ose mbyllje të enëve të gjakut të zemrës.

Ngushtimi i enëve të gjakut të zemrës shkakton një furnizim jo të plotë të zemrës me gjak, si pasojë e së cilës shfaqen dhimbje gjoksi, shpine ose dhimbje tipike të krahut dhe dorës së majtë.

Pengesa në frymëmarrje, lodhje, çrregullime ritmi ose ndjenja e një ngushtimi (angina) në gjoks janë shenja që nëse shfaqen duhet menjëherë të paraqiteni në spital. Diagnostikimi sa më i shpejtë në këto raste është thelbësor. Diagnoza e shpejtë dhe trajtimi sa më i shpejtë mund t’jua shpëtojë jetën. Çdo minutë e humbur në këto raste mund të ketë pasoja fatale. Infarktet e zemrës janë sëmundje të rrezikshme që kërkojnë diagnostikim dhe intervenim të shpejtë.

Diagnostikimi bëhet me EKG, analiza laboratorike, ehokardiografi dhe ajo që është standardi i artë “Goldstandard“ është koronarografia. Vetëm pas koronarografisë mund të diagnostikohen ose të eliminohen këto sëmundje të arterieve koronare.

Te ne në Spitalin Amerikan sëmundjet e zemrës diagnostikohen në kohë rekorde. Trajtimi i tyre bëhet sipas rekomandimeve ose udhërrëfyesve aktualë evropianë dhe amerikanë. Në Spitalin Amerikan në Kosovë është gjithmonë i gatshëm ekipi i zemrës që përbëhet nga kardiologë dhe kardiokirurgë, të cilët bashkërisht vendosin për mënyrën, kohën dhe trajtimin konform rregullave më të reja mjekësore.

Intervenimet kardiologjike në formë të ballonimit ose stentimit realizohen menjëherë gjatë koronarografisë.

Intervenimet kardiokirurgjike në formë të operacionit (bypas-it) realizohen në varësi të rastit, po ashtu edhe me ndërhyrje të menjëhershme. Trajtimi i rasteve urgjente te ne mbulon 24 orë në ditë, gjatë 7 ditëve të javës duke mbuluar gjithë vitin dhe të gjitha festat.

Operacionet kardiokirurgjike në zemër te ne janë të një cilësie të lartë dhe të veçanta nga të gjitha qendrat tjera në Ballkan. Operacionet e bypas-it te ne