Hipertensioni, ushqimet qe e keqesojne

Hipertensioni, ushqimet qe e keqesojne

Personat me shtypje të artë të gjakut, të cilëve nuk u ndihmon as marrja e barnave të ndryshme, me siguri konsumojnë sasi të lartë të kripës.

Pasi që tek të anketuarit e ashtuquajtur rezistentë ndaj hipertensionit, në mënyrë drastike ishte reduktuar sasia e konsumimit të kripës deri 1,15 gramë në ditë, rezultatet ishin befasuese, kishte ardhur deri tek një ulje e ndjeshme e shtypjes së gjakut, lajmërojnë ekspertët nga universiteti Kuinslend në Australi.

Në hulumtim kishin marrë pjesë 12 persona që mesatarisht kishin marrë rreth 3,4 barna për kontrollimin e shtypjes së gjakut. Organizata Botërore e Shëndetësisë porosit që konsumi ditor i kripës të jetë më i vogël se 5 gramë, përderisa në vendet e zhvilluara mesatarisht njerëzit konsumojnë 9-12 gramë kripë brenda një dite të vetme.

Rreziku

Shkencëtarët këshillojnë që të matet kolesteroli në serum te fëmijët e moshave 1-9-vjeçare gjatë vizitave rutinë të kujdesit shëndetësor dhe ato të cilët kanë vlera anormale të kolesterolit total duhet të bëjnë teste gjenetike ose hulumtime klinike për të përcaktuar diagnozën. Një program i tillë ekzaminues do t’i identifikojë prindërit e fëmijëve të cilët dalin pozitivë në ekzaminim.Propozimi bazohet në analizat e bëra lidhur me hiperkolesteroleminë familjare. Ky studim tregoi që matja e kolesterolit në serum te fëmijët e moshës 1-9-vjeçare, mund të zbulojë 88%, 94% dhe 96% të rasteve me hiperkolesterolemi. Autorët theksojnë se nuk ekzistojnë të dhëna lidhur me dëmet që mund të shkaktojë identifikimi dhe mjekimi i fëmijëve me hiperkolesterolemi familjare.

Ekzaminimi

Më shumë kujdes i është kushtuar ekzaminimeve për çrregullimet e lipideve te moshat e reja, meqenëse gjysma e fëmijëve me përqendrime të larta të kolesterolit total dhe LDL (lipoproteinave me densitet të ulët), do të kenë rritje të nivelit të lipideve në adoleshencë dhe në rini. Kështu identifikimi dhe trajtimi i këtyre personave mund të parandalojë sëmundjet koronare. Pogrami ekzaminues mund të identifikojë tre grupe fëmijësh me hiperkolesterolemi: ato me dislipidemi monogjenike të padiagnostikuar (siç është hiperkolesterolemia familjare); ato me dislipidemi sekondare të padiagnost