Humbja e dëgjimit

Humbja e dëgjimit

Miliona njerëz kanë vështirësi për të dëgjuar, por vetëm një numër i vogël i tyre përfitojnë nga aparatet ndihmëse të dëgjimit.

Sipas statitistikave 26.7 milionë amerikanë 50 vjeç e sipër vuajnë nga humbja e dëgjimit. Një studim në “Archives of Internal Medicine” konstaton se vetëm 1 në çdo 7 prej tyre përdor një aparat dëgjimi. Për personat në gjendje pune – 50 deri 59 vjeç – kjo shifër është afërsisht 1 në çdo 20 vetë.

Autorët e studimit thonë se shifrat pasqyrojnë një mungesë të sigurimit shëndetësor për trajtimin e humbjes së dëgjimit, si dhe përshtypjen e gabuar se humbja e dëgjimit vjen me moshën dhe nuk përbën ndonjë problem serioz.

Në fakt, humbja e dëgjimit mes të moshuarve shoqërohet me humbje të aftësive njohëse dhe humbje kujtese. Studimi tërheq vemendjen se humbja e dëgjimit shihet si një problem i parëndësishëm, prandaj vazhdon të mbetet gjerësisht edhe e pa trajtuar.

Komento