Ja disa nga simptomat e rënda të gripit tek fëmijët

Ja disa nga simptomat e rënda të gripit tek fëmijët

Ja disa nga simptomat e rënda të gripit tek fëmijëtQendra amerikane për Kontrollin e Sëmundjeve (CDC) paralajmëron se edhe fëmijët të cilët janë në përgjithësi shumë të shëndetshëm mund të sëmuren në mënyrë të rrezikshme nga gripi.

Ju lutem shkoni në urgjence ose thërrisni një mjek nëse fëmija juaj ka ndonjë nga këto simptoma:

Frymëmarrje të shpejtë apo frymëmarrje të vështirë
Ngjyra e lëkurës merr nuanca blu ose gri
Nuk ka pirë lëngje të mjaftueshme (urinon më pak se zakonisht apo shihni shenja të tjera të dehidrimit)
Të vjella të rënda ose të vazhdueshme
Nuk është aktiv ose nuk bashkëvepron me ju, i këputur sa nuk do të ngrihet nga krevati
Është kaq nervoz sa nuk do që të mbahet
Simptoma të gripit që përmirësohen por më pas kthehen më keq me ethe dhe një kollë të keqe
Nëse ai vuan nga ndonjë sëmundje tjetër (si zemra apo sëmundje të mushkërive, diabet, ose astmë) dhe zhvillon edhe simptomat e gripit, duke përfshirë ethe dhe / ose kollë
Mjekët paralajmëronë se fëmijët nën 5 vjeç dhe veçanërisht ata nën 2 vjeç janë në rrezik për komplikacione të rënda në qoftë se ata preken nga gripi. Çdo vit rreth 20.000 fëmijë më të rinj se 5 vjeç janë shtruar në spital (USA) me komplikacione të gripit: të tilla si pneumonia. Nëse fëmija juaj ka simptoma të gripit tipike (shihni listën më poshtë), bisedoni me mjekun menjëherë pasi ai mund të ketë nevojë për trajtim me barna antivirale. Këtu është një listë e shpejtë të simptomeve tipike të gripit (disa nga të cilat, dhimbje koke dhe dhimbje të muskujve janë të vështira për tu zbuluar në fëmijët shumë të vegjël . Bebja.com ju sjell më poshtë këshillat e nevojshme.

Dikush me grip do të ketë disa ose të gjitha këto simptoma:

Ethet apo ndjenja e etheve (Jo të gjithë me gripin A kanë ethe)
Të dridhura dhe lëvizje të trupit
Kollë e thatë
Dhimbje të fytit
Hundë tëlëngshme apo bllokim frymëmarrje
Dhimbje të trupit apo të muskujve
Dhimbje koke
Lodhje (shumë i lodhur)
Të vjella dhe diarre (jo e zakonshme, por ndodh në disa fëmijë, madje edhe më pak e zakonshme në të rriturit)
Në të kundërt, një fëmijë me një të ftohtë zakonisht ka një temperaturë më të ulët, një rrufë, dhe vetëm një kollitje të lehtë. Gripi zakonisht i bën fëmijët (dhe të rriturit) të ndihen shumë sëmurë dhe më keq fizikisht se sa e ftohura sqaron Akademia Amerikane të Pediatrisë.

Së fundi, për foshnjat nën 12 muaj ka disa masa shtesë kur është fjala për ethe dhe kollë. Bebja.com ju sjell më poshtë këshillat e nevojshme,është koha për të thirrur mjekun nëse fëmija juaj:

A është më i vogël se 3 muajsh dhe ka një temperaturë të lartë, më të lartë se 38 gradë. Një ethe tek foshnjat mund të tregojë për një infeksion serioz ose sëmundje.
Ka temperaturë më të lartë se 38 gradë që rritet në mënyrë të përsëritur
Ka pasur temperaturë për më shumë se 24 orë.
Zhvillon një kollë që nuk është duke u përmirësuar as pas një jave.
Çfarë është gripi?

Gripi është një infeksion i hundëve, fytit dhe mushkërive e shkaktuar nga viruset. Ka viruse të ndryshme të gripit, dhe në çdo vit të dhënat janë se disa janë më të përhapur se të tjerët. Infeksionet e gripit janë më të zakonshëm gjatë sezonit të gripit i cili zgjat nga tetori deri në mars.

Si mund ta ndihmoj fëmijën tim kur është me grip?

Do të ishte mirë që merrni disa ditë pushim dhe të qëndroni në shtëpi me fëmijën. Ti jepni për të konsumuar sasinë e mjaftueshme të lëngjeve. Provoni duke i ofruar fruta, lëng frutash ose supë.

Për dhimbje të muskujve dhe ethet i jepni fëmijës një qetësues të dhimbjeve: të tilla si acetaminophen apo ibuprofen për fëmijë. (Asnjëherë mos jepni aspirinë për një fëmijë vetëm nëse mjeku juaj ka rekomanduar atë. Ajo mund të shkaktojnë sindromin Reye, një gjë e rrallë por e rrezikshme për jetën.)

Mos ushtroni asnjëherë presion tek mjeku juaj për të marrë antibiotikë, të cilët vrasin vetëm bakteret sepse është një virus jobakterial që shkakton gripin, kështu që antibiotikët nuk do të bëjnë asgjë. Antibiotikët mund të merren në qoftë se fëmija juaj zhvillon një infeksion sekondar bakterial: të tilla si pneumonia, një infeksion veshi, bronkit si rezultat i gripit.

Fëmija juaj do të fillojë të ndihet më të mirë pas tre deri në pesë ditë. Ethet do të zbuten të parat pastaj oreksi i tij duhet të kthehet. Por kjo është vetëm një mesatare pasi disa fëmijë (dhe të rritur) kanë një kollë që zgjat për dy javë ose më shumë.

Komento