Menopauza tek meshkujt

Menopauza tek meshkujt

Ndodh që gratë të cilat kanë burra rreth moshës 50-vjeçare një ditë të bukur pa pritur të dëgjojnë bashkëshortin t’u thotë se ndihen si në kurth nga martesa.

Dhe kjo deklaratë vjen pas shoqërizimit të tij të vazhdueshëm me shokë të së njëjtës moshë, zhdukjes për javë me sebepe punën, ardhjet në shtëpi natën vonë dhe sjelljeve që shpesh tentojnë të fshehin të vërtetën.

Por ndërsa këto sjellje mund të bëhen disi edhe fshehtas, mund të vijë papritur momenti që kupa mbushet dhe burri deklaron se nuk vazhdon më me situatën e krijuar, se nuk e dashuron më nënën e fëmijëve të tij me të cilën ka qenë i martuar për 20 vjet dhe se në fakt “për hir të së vërtetës ka qenë gjithmonë i palumtur në familje”. Në kushte të tilla, bashkëshortja e pikëlluar nis që të kërkojë shkaqet e kësaj përmbysjeje të madhe edhe në jetën e saj dhe të vërë në dyshim të gjitha momentet që ata si familje i kanë kaluar në lumturi dhe së bashku.

Në shumë raste nuk bëhet fjalë për ndonjë grua tjetër, por nuk ka ndërkohë as një përgjigje racionale të gjendjes së mashkullit që vendos në shumë raste të lërë çerdhen familjare dhe të largohet. Disa nga gratë, të shqetësuara për shpërthime të tilla mund të mendojnë se bëhet fjalë për raste ku mund të ketë edhe probleme psikologjike dhe shëndetësore të fshehura si për shembull depresioni i moshës së mesme.

Në fakt, është e vështirë që të gjesh materiale qoftë edhe në internet sot për këtë gjendje e cila shpesh quhet edhe “menopauza e meshkujve”. Kërkimet që janë bërë kohët e fundit në këtë drejtim nuk janë të plota, megjithatë dihet se shfaqje të simptomave si ato të mësipërmet te meshkujt në moshën rreth të 50-tave mund të kenë të bëjnë me një situatë shumë të përcaktuar të gjendjes shëndetësore dhe psikologjike të individit.

Sipas këtyre studimeve del se kjo gjendje që quhet edhe “adropauza” është një gjendje normale e transformimit njerëzor te mashkulli e karakterizuar me simptoma psikologjike dhe fizike, me ndryshime të shpeshta të humorit, me sjellje të pashpjegueshme dhe mohime të një pjese të mirë të vlerave dhe lidhjeve që dikur kanë qenë të shenjta për personin që kalon një situatë të tillë. Është pak a shumë e njëjta situatë që femrat e pësojnë në një moshë të përafërt me atë që quhet “menopauza”.

Shkencërisht, kjo gjendje është pasojë e prodhimit në një nivel më të pakët të hormoneve mashkullore, veçanërisht testosteronit që në moshën e mesme mund të shkaktojë lodhje, shpërqendrim, përgjumje, ulje të aftësive fizike dhe mendore, e madje edhe depresion në raste të caktuara. Kjo do të thotë që shpesh sjellje të dyshimta të meshkujve mund të jenë shenja të një gjendjeje jo të mirë shëndetësore. Në këto kushte, në vend që ta dënosh një mashkull a nuk është më mirë që të fillosh ta kuptosh dhe ta drejtosh te një mjek, në vend që t’i japësh duart?

Sigurisht që është një pyetje që kërkon ende shumë studi