Ne rritje numri i te prekurve nga osteoporoza

Ne rritje numri i te prekurve nga osteoporoza

Numri i te prekurve nga osteoporoza ose sic njihet ndryshe semundja e dobesimit te kockave, po vjen ne rritje edhe ne vendin tone. Ne bote, mesatarisht 1 ne 3 gra vuan nga kjo semundje, ndersa ne vendin tone mbi 23% e grave menjehere pas menopauzes preken nga dobesimi i eshtrave.

Per te ndaluar kete semundje duhet te konsumohen ushqime te pasura me kalcium dhe vitamine D, por dhe te ushtrohet sa me shume aktivitet fizik. Ne Shqiperi ka filluar te kete vlera alarmante te osteoporozes.

Osteoporoza eshte nje semundje, e cila kryesisht shfaqet te moshat e medha ne pleqeri dhe tek grate ne periudhen e menopauzes. Risku i jetes eshte 20 deri 25%, nje vlere shume e larte dhe kjo i dedikohet fraktures se qafes te semurit.

Osteoporoza konsiderohet si nje semundje e heshtur, por mjaft e perhapur, qe prek mbi 200 milione persona ne bote.

Ndaj keshillohet qe per cdo dhimbje ne shtyllen kurrizore apo te qafes, te behet nje grafi e thjeshte. Me shpesh, te prekurit nga kjo semundje e mesojne diagnozen e tyre, pasi u ka ndodhur ndonje frakture dhe dhimbjet jane te padurueshme.

Komento