Shmangni patatet e skuqura

Shmangni patatet e skuqura

Patatet e skuqura janë një pasion për shumë njerëz, megjithëse përdorimi tepruar, paraqet pasoja për shëndetin.

Në një studim janë analizuar aktiviteti fizik dhe shprehitë ushqyese të 80.000 vullnetarëve në një periudhë 14-vjeçare.

Hulumtuesit kanë vërtetuar se lidhshmëria më e rëndësishme ndërmjet sëmundjeve të zemrës qëndron me ushqimin i cili përmban acide trans-yndyrore, të cilat zvogëlojnë kolesterolin e mirë dhe e shtojnë të keqin, ndërsa janë të pranishme sidomos te patatet e skuqura.

Sipas kërkuesve të Universitetit të Kalifornisë, kur patatet e para të skuqura arrijnë në stomak, yndyrat bëjnë që të prodhohen endokanabinoide, substanca që “ndezin” sinjalin e urisë. Kjo gjë vlen për të gjitha ushqimet që përmbajnë yndyrë, por që çuditërisht këtë efekt nuk e kanë sheqernat dhe ushqimet me proteina.

Sipas grupit të studiuesve, në të ardhmen mund të bëhet i mundur ndalimi i këtij efekti (veprimit të endokanabinoideve) dhe në këtë mënyrë do të jetë më e lehtë të heqim dorë nga patatet e skuqura. /Telegrafi/

Komento