Të mirat e Boronices

Të mirat e Boronices

Lista e gjate e te mirave shendetsore te lidhura me boronicen eshte bere e njohur ne publike po aq sa ka qen me vite e njohur tek komunitetet shendetsore dhe ato hulumtuese dhe tek kultivuesit profesional te boronicave.

Sipas neuroshkenctarit nga Tufts University, James Joseph, kur eshte fjala per mbrojtje te trurit nuk ka asgje sikur boronica.

Ne nje artikull tjeter te publikuar ne Wall Street Journal (29/04/2003) shkruan se boronica ishte me e fuqishmja ne efektin e kthimit te humbjes se memories ne nje studim te kryer ne brejtes te moshuar te cilet silleshin si te te rinjet kur ushqeheshin me disa lloje frutash.

Per nje referim me te lehte lista e shume te mirave shendetsore te boronices perfshine:

• permiresim te te pamurit
• pastrim te arterieve
• me shume antioksidues per mbrojte ndaj semundjeve
• forcim te eneve te gjakut
• shtim te memories
• ndalim te infeksioneve te traktit urinar
• kthim mbrapsht te renieve te aftesive mendore dhe fizike te lidhura me moshen
• nidmim ne kontrollim te peshes trupore

Sipas Institutit Amerikan Per Hulumtine Te Kancerit ku thuhet keshtu, “Tashme e dim se boronica eshte njeri nga burimet me te mira te antioksiduesve, substanca te cilat mund te ngadalsojne procesin e mplakjes dhe zvoglojne demin qelizor qe mund te shpien ne kancer”
Antioksidues i referohet perberesve apo perzierjeve oksiduese negative qe gjinden ne boronica.

Disa fruta dhe perime natyrale i ofrojne trupit kemikale te cilat reagojne kunder disa oksiduesve te demshem qe jane te asociuar me elementet (radikalet e lire) te cilet mund te demtojne nje mori funksionesh dhe procesesh te brendshme, duke perfshire ketu edhe ADN gjenetike ne çelizat riproduktive dhe vendeve receptore ne tru.

Tashme shume studime nderkombtare po konfirmojne dhe po zbulojne te mirat e boronicave. Kemi shume shtigje hulumtuese per ti ndjekur te cilat mund te sqarojne aftesin e boronicave per te zvogluar demet e shkaktuar nga goditja ne true,” ka thene profesori Marva Sweeney-Nixon, hulumtues prane Universitetit te Prince Edward Island ne Kanada. Dhe nje studim tjeter i fundit ne Japoni ka konkluduar se ekstrakti nga boronica eshte shume i dobishem per parandalimin e dobesimit te te pamurit dhe se eshte gjithashtu edhe menyra me e mire e çlodhjes se syve te lodhur tek njerezit e nxene pa kohe per te pushuar.

Natyrisht se shume te mira shendetsore te boronicave dihen dhe jane njohur per vite. Por vetem 40 kalori ne 1/2 e nje gote me boronica ofrone nje mori materiesh ushqyese sikur potasium dhe hekur, e perveq tjerash boronica eshte edhe nje burim i shkelqyeshem i Vitamines C. Dhe mos t’harrojme se boronica gjithashtu ofrone fiber dieater.
Health Magazine se fundi ka ven ne liste boronicat si burimi kryesore me antioksidues ne artikullin Udhezimi Drejt 50 Super Frutave.

Ne artikull thuhet, “boronicat jene nje burim i veqant i pasur me antioksidues te quajtur anthocyanins (qe gjithashtu gjinden ne molla, rrushe, manaferra, rrepke dhe laker te kuqe). Disa studime sygjerojne se anthocyanins dekurajojne formimin e mpiksjes se gjakut dhe keshtu zbrapsin sulmin ne zemer. Ato (boronicat) gjithashtu duken te permiresojne te pamurit.”

Nje perkrahes tjeter i boronicave eshte edhe Prevention Magazine. “Studimet e Fundit gjithashtu sygjerojne se boronicat munden qe ne fakt te kthejne renien e memories qe mund te ndodhe me mplakjen,” thuhet ne nje artikull te publikuar ne revisten e lertepermendur.

Ja nje cope nga ajo qe eshte thene: nga te gjithe frutat dhe perimet e fresketa qe njohim boronicat jane numer nje ne fuqin e tyre antioksiduese. Perveq antioksiduesve boronicat gjithashtu permbajne tannin te kondezuar qe ndihmojne ne parandalimin e infeksioneve te traktit urinar.”

Nga te gjithe frutat dhe perimet e fresketa qe kemi studiuar deri me tani ne pergjithsi boronicat jane njeri nga burimet me te pasura me antioksidues phytonutrients,” konkludone Dr. Ronald Prior ne nje sudim hulumtues te vitit 1998 (Journal of Agricultural and Food Chemistry) vell.46,nr.7) i drejtuar nga Tafts University.

Komento