Home Shëndetësi 40 për qind e kancereve ndërlidhen me mbipeshën!

40 për qind e kancereve ndërlidhen me mbipeshën!

Pesha e tepërt nuk është e keqe vetëm për zemrën tuaj – por gjithashtu jua rritë rreziqet për zhvillimin e kancerit. Në fakt, 40 për qind e të gjitha llojeve të kancerit janë të ndërlidhura me mbipeshën apo obezitetin.

Hulumtuesit kanë zbuluar se prej përafërsisht 1.6 milionë kancereve të diagnostikuara në vitin 2014, rreth 630.000 prej tyre kishin qenë kancere të ndërlidhura me mbipeshë apo obezitet, transmeton Telegrafi.

Agjencia Ndërkombëtare për Hulumtime rreth Kancerit thotë se 13 lloje të kancerit ndërlidhen me të qenit mbipeshë apo obezë, ndër këto lloje janë: ezofagu, endometriumi, stomaku, kanceri i gjirit (te gratë pas menopauzës), kanceri i zorrës së trashë, kanceri i mëlçisë, pankreasit, veshkave, etj.

Hulumtuesit ende nuk e dinë ndërlidhjen e saktë mes obezitetit dhe kancerit, por padyshim se ekziston një lidhje e tillë.

 

KËSHILLA TË NGJASHME

TË TJERA

Mishi i kuq nxit kancerin e zorrëve

Konsumimi i përditshëm i mishit të kuq apo të përpunuar, edhe në sasitë më të vogla, mund të rritë rrezikun e sëmundjeve të rënda të stomakut. Një studim gjashtëvjeçar i Universitetit të Oksfordit me pjesëmarrjen e rreth gjysmë milion grave dhe burrave anglezë të moshës 40 deri 69 vjeç ka treguar se dietat me bazë mishin e kuq shtojnë me...