A e keni diturë se qepa zgjatë jetën?!

A e keni diturë se qepa zgjatë jetën?!Në mjekësinë popullore ruse, qepa shfrytëzohet si lëndë diuretike e djersitëse që në kohën e Hipokratit.

Hipokrati ka rekomanduar që njeriu i shëndoshë duhet të përdorë çdo ditë nga disa lugë gjelle me lëng qepe të përzier me pak mjaltë për të ruajtur rininë e zgjatur.

Qepa rekomandohet si mbi ushqim dietetik edhe në asteni, distoni dhe impotencë seksuale.

Në Bullgari gjethet e njoma, të freskëta të qepës ose si qull shfrytëzohen gjerësisht në sëmundjet vulgare respiratore si në grip, ku rekomandohen pasivisht në atoni të zorrëve, në formën aterosklerotike të hipertonisë, në avitaminoza, sidomos në hipovitaminozën C në skorbut etj.

Sipas mjekëve bullgarë: një kokërr qepë rekomandohet të hahet për çdo darke për profilaksi dhe mjekim të hipertrofisë së prostatës.