Home Këshilla Seksuale A ka rrezikë seksi në shtatëzani

A ka rrezikë seksi në shtatëzani

A ka rrezikë seksi në shtatëzaniMardhëniet seksuale gjatë shtatëzanisë, a ka rrezik?

Seksi është pjesë normale e shtatëzanisë nqs jeni duke patur një shtatëzani të rregullt. Lëvizjet penetruese nuk dëmtojnë fëmijën i cili është i mbrojtur nga muret e trasha te uterit. Fëmija është gjithashtu i mbrojtur edhe nga lëngu i qeses amniotike.

Kontraktimet gjate orgazmës nuk janë të ngjashme me ato gjatë lindjes, megjithatë disa mjekë këshillojnë evitimin e mardhënieve seksuale gjatë javëve të fundit të shtatëzanisë, sepse mendojnë që hormonet që gjenden në spermë (prostaglandins) mund të ngacmojnë kontraktime.

Përjashtimi i vetëm? Femrat që skanë lindur akoma pasi u ka kaluar data dhe duan te nxisin lindjen. Disa mjekë besojnë se meqënëse prostaglandins përdoret tek xheli qe ndihmon hapjen e mitrës, ndihmon që të nxisë kontraktimet e lindjes, ndërsa disa mjekë të tjerë thonë qe lidhja midis të dyjave është vetëm në teori dhe seksi në fund të shtatëzanisë nuk shkakton lindje të parakohshme.

Nqs keni një shtatëzani me rrezikshmëri të lartë (kontraktime lindje të parakohshme, ose rrezik dështimi) mjeku mund tju këshillojë te evitoni seksin gjatë periudhës 9 mujorshe. Pyesni mjekun tuaj nqs mund të beni seks gjatë shtatëzanisë tuaj .

Seksi gjatë  shtatëzanisë, kur duhet ta ndaloni.Mjeku juaj mund tju ndalojë mardhëniet seksuale gjatë shtatëzanisë kur ju keni :

-Rrezik për dështim, ose histori dështimi të mëparshme.

-Rrezik lindje të parakohshme (kontraktime para javës se 37-të të shtatëzanisë)
-Humbje gjaku nga vagina, rrjedhje të saj ose prerje barku që nuk u dihet shkaku.
-Çarje të membranës ose rrjedhje të lëngjeve të qeses amniotike.
-Qafë mitre jokompetete  (mitër e dëmtuar që është zgjeruar shumë herët në shtatëzani)
-Placenta previa (placenta është e vendosur në vend ters, psh afër mitrës)
-Binjakët ose më shumë se dy bebe në shtatëzani

Kijeni parasysh se mjeku kur thotë jo seksit përfshin dhe cdo veprim tjetër që mund të shkaktojë eksitim dhe orgazëm. Psh ngacmimi i gjirit dhe seksi oral nuk është i lejuar. Përsëri, pyesni mjekun tuaj për ndonjëgjë të paqartë.

TË TJERA

Çfarë duhet të dini që të parandaloni sëmundjen e diabetit

Simptomat më klasike të diabetit janë lodhja, urinimi i shtuar, etja dhe uria e tepruar. Por ka edhe disa simptoma të tjera që mund të jenë shenja paralajmëruese, që janë më pak të dukshme. Periodontiti Periodontiti është një sëmundje e mishrave të dhëmbëve, që mund të shkaktojë lirimin ose rënien e tyre. Kjo sëmundje është dy deri në tre herë më e...