Home Shëndetësi Acidi folik vetëm për femrat

Acidi folik vetëm për femrat

Zbulimi i ri i zhvilluar në Universitetin kalifornian David ka sjellë disa rezultate interesante: konsumimi ditor i folateve mbron pankreasin e femrave, por jo edhe të meshkujve.

Zulimi i zhvilluar në 52 mijë meshkuj dhe 57 mijë gra të moshës nga 55-74 vite, ka treguar se konsumimi ditor i 253,3 µg acidi folik, ul rrezikun nga karcinoma e pankreasit për deri në 50%, por vetëm te femrat.

Te meshkujt nuk është vërejtur kurrfarë dallimi në raport me grupin kontrollues, që nuk ka marrë sasi të folateve.

Efekti i tillë i acidit folik i përshkruhet aftësisë së tij për të kontrolluar metilimin, sintezën dhe riparimin e ADN-së.

TË TJERA

Çfarë duhet të dini që të parandaloni sëmundjen e diabetit

Simptomat më klasike të diabetit janë lodhja, urinimi i shtuar, etja dhe uria e tepruar. Por ka edhe disa simptoma të tjera që mund të jenë shenja paralajmëruese, që janë më pak të dukshme. Periodontiti Periodontiti është një sëmundje e mishrave të dhëmbëve, që mund të shkaktojë lirimin ose rënien e tyre. Kjo sëmundje është dy deri në tre herë më e...