Home Shëndetësi Analize e re per zbulimin e turbekulozit

Analize e re per zbulimin e turbekulozit

Nje analize e re mjekesore mund te zbuloje tuberkulozin ne me pak se dy ore.

Eksperte te Shendetesise thone se kjo mund te ndryshoje rrenjesisht menyren e diagnostikimit dhe trajtimit te tuberkulozit, duke shpetuar njekohesisht jeten e miliona njerezve..

Analiza e deritanishme per diagnostikimin e Tuberkulozit mund te jete e ngadalshme. Pacienteve u merret spuma ose gelbaza, e cila dergohet ne laborator ku mbahet, perpunohet, vezhgohet deri sa te shfaqet mikrobi. Mjeket thone se nje analize e tille nuk eshte e besueshme, si dhe kerkon kohe e laborante te kualifikuar.

Dr Gary Simon kryeson departamentin e semundjeve infektive ne Universitetin George Washington. Ai thote se atij i duhen dite dhe jave per te perfunduar nje analize te tille e per te percaktuar diagnozen.

Tani, shkencetaret thone se kane zhvilluar nje pajisje per kryerjen e analizes, qe merr vetem 90 minuta per te dhene rezultatin dhe eshte me e sakte sesa menyra e deritanishme.

Dr. David Persing eshte nenpresident i kompanise Cepheid me baze ne Kaliforni qe prodhon kete pajisje. Ai thote se pajisja eshte e thjeshte dhe nuk kerkon nje laborant a teknik te posacem. Provat tregojne se analiza e re eshte 98 per qind i sakte.

Dr. Anthony Fauci i Institutit Kombetar te Shendetit thote se kjo menyre e re e shpejte diagnostikimi do te luaje nje rol te rendesishem ne diagnostikimin TBC-ne vendet ne zhvillim dhe ato te zhvilluara. Sipas menyres se re, pacienti mund ta marre pergjigjen e analizen pa u larguar nga klinika, dhe jo si deri tani kur personi pret ne shtepi me dite a jave, duke u bere edhe rrezik infektimi per njerezit per rreth.

Pajisja e re tani duhet te shperndahet ne zonat ku tuberkulozi eshte me i perhapur.Por kostoja e larte shihet si nje pengese per perdorimin e pajisjes ne vendet ne zhvillim. Pajisja e re per kryerjen e analizes se tuberkulozit mund te kushtoje deri ne 30.000 dollare. Por ekspertet thone se me kalimin e kohes, ky cmim pritet te bjere. Madje, kompania Cepheid, qe prodhon kete pajisje, thote se mund t’ua shese pajisjen zonave te varfra per me pak se 10 mije dollare.

Organizata Boterore e Shendetesise thote se nje e treta e njerezve ne mbare boten jane te infektuar me TBC dhe gati dy milione njerez vdesin nga tuberkulozi cdo vit.

TË TJERA

Rreziqet e fshehura të proteinës pudër

Mund të përmbaj sheqer, kalori dhe kimikate toksike. Të gjithë të pasionuarit pas palestrës në ndonjë pikë vendosën të kthehen drejtë proteinës pudër për rezultate më të mira dhe të shpejta në përmirësimin e shëndetit. Kjo pasi që proteina është esenciale për të formësuar dhe mbajtur në formë muskujt, për të forcuar eshtrat, për të rritur energjinë etj. Shumë të rritur nuk...