Home Shëndetësi Andropauza, periudha kur burri hyn ne krize

Andropauza, periudha kur burri hyn ne krize

Në moshën 40-vjeçare niveli i testosteronit ulet dhe “menopauza mashkullore” bëhet një rrezik konkret. Lodhje, depresion, ulje e dëshirës seksuale.

Për meshkujt kjo çështje mbetet ende tabu. Si mund ta përballojnë meshkujt këtë periudhë të vështirë? Ja disa këshilla të një mjeku specialist

Për të trajtuar këtë çështje shumë delikate për meshkujt, një pacient, i cili vuan nga andropauza, i është drejtuar një mjeku në Universitetin e Peruxhas, specialist në andrologji dhe urologji. Doktori, përveçse do të na tregojë rreth profesionit të tij, do të flasë më gjerë edhe për meshkujt që e kanë të vështirë të pranojnë problemet seksuale. Ai do të shpjegojë gjithashtu fenomenin dhe do të japë më shumë informacione për të kapërcyer barrierat psikologjike.

Lidhur me këtë çështje profesor, pse femrat shkojnë vazhdimisht te gjinekologu, ndërsa meshkujt nuk vizitohen rregullisht tek andrologu?

Është çështje tabuje. Le të bëjmë një hap prapa, 150 vite më parë, kur nuk kishte specialist gjinekologjie, ishte mjeku ambulant që i bënte të gjitha. Para 150 vjetësh lindi gjinekologjia, ndërkohë që 30 vjet më parë lindi andropauza. Në të ardhmen nuk do të ketë çështje të tipit tabu. Tani në të gjitha qytetet e mëdha mund të gjesh të paktën një androlog.

Në ç’moshë shfaqet andropauza?

Është diçka që varion, femra mund të preket prej menopauzës nga mosha 48 deri në 53 vjeçe. Te mashkulli ky fenomen mund të shfaqet shumë para kohe. Nëse një mashkull ka pësuar një traumë dhe i janë dëmtuar testikujt në një aksident automobilistik, në qoftë se nuk i nënshtrohet një terapie hormonale zëvendësuese, andropauza bëhet vërtet shqetësuese. Sa më i madh të jetë deficiti i hormoneve, aq më të mëdha janë komplikacionet dhe jo vetëm në nivelin e libideve që duhen kontrolluar (testosteroni dhe testosteroni i lirë janë përgjegjës të libidit të lirë).

Për ta sqaruar më mirë, andropauza nuk prek të gjithë meshkujt?

Ka meshkuj që kanë mbudhur të 80-at dhe kryejnë një aktivitet të rregullt seksual, janë të shëndetshëm, kanë bërë një jetesë të mirë dhe nuk është e thënë që të preken nga andropauza. Menopauza te femrat është diçka e sigurt, ndërsa te mashkulli nuk është e thënë që të jetë. Është rast i veçantë që lidhet me një sëmundje ose një traumë. Meshkuj si Charlie Chaplin kanë pasur fëmijë në moshë goxha të madhe. Natyrisht që nuk është diçka matematike që një burrë, i cili i ka mbushur të 60-at të ketë andropauzë, mund të ketë një rënie të dëshirës seksuale, gjë që lidhet edhe me problemet fizike. Mund të ndodhë që gruaja të bëhet më e ftohtë me kalimin e viteve, atëherë mashkulli mund të mendojë se vuan nga andropauza. Por me një stimul të përshtatshëm çifti mund të ketë një jetë seksuale normale.

Në sa për qind të meshkujve mund të shfaqet ky problem?

Mund të prekë 10 për qind të meshkujve adultë, kryesisht gjashtëdhjetëvjeçarët. Por kur prek më të rinjtë atëherë po që është me të vërtetë një problem: një 40-vjeçar të cilit i bie dëshira seksuale, do të thotë se mund të ketë mungesë hormonesh dhe kjo gjë e bën të bjerë në depresion.

Si mund ta përballojmë?

Duhet studiuar pacienti me analiza hormonale specifike, nga pikëpamja metabolike dhe nëse ka andropauzë, duhet të bëjë një analizë mineralometrike (si një lloj grafie kockore) për të parë gjendjen e kockave. Individi që është prekur nga andropauza i ndryshon toni i zërit, sepse kordat vokale kanë ndikim hormonal. Te meshkujt që po plaken, tipike është shtimi i barku, zgjerimi i brinjëve. Për ta kapërcyer sa më lehtë këtë gjendje duhet të bëjnë gjimnastikë.

Me çfarë terapie kurohet andropauza?

Nuk përdoren më terapi që mund të jenë të rrezikshme për prostatën. Nëse gjendja e prostatës është normale, atëherë mund t’i nënshtrohet një kure hormonale me bazë xhelin, i cili aplikohet në shpatull në mëngjes pas ngritjes nga gjumi dhe dushit. Në tri minuta ilaçi fillon të përhapet në të gjithë trupin. Bëhet fjalë për një xhel me bazë testosteronin e lirë që modifikonin simptomat e andropauzës. Gjithçka duhet të kryhet sipas porosive të mjekut./Gazeta Shqip/

TË TJERA

Çfarë duhet të dini që të parandaloni sëmundjen e diabetit

Simptomat më klasike të diabetit janë lodhja, urinimi i shtuar, etja dhe uria e tepruar. Por ka edhe disa simptoma të tjera që mund të jenë shenja paralajmëruese, që janë më pak të dukshme. Periodontiti Periodontiti është një sëmundje e mishrave të dhëmbëve, që mund të shkaktojë lirimin ose rënien e tyre. Kjo sëmundje është dy deri në tre herë më e...