Home Ushqim Armiqt e kancerit të melçisë janë qumeshti, kosi dhe frutat ...

Armiqt e kancerit të melçisë janë qumeshti, kosi dhe frutat

Armiqt e kancerit të melçis janë qumeshti, kosi dhe frutat   Kekues italiane kane dimostruar se nje ushqim i mire eshte nje mburoje e mire edhe kunder kancerit te melcise. Kjo arrihet duke perzgjedhur ushqimin dhe duke privilegjuar konsumimin e qumeshtit dhe frutave mund te reduktohet rreziku i kesaj patollogjie ne masen 78 %.

Kete e dimostron nje studim i kryer nga Renato Salamini i Insitutit Nacional te Avianos qe u publikua ne International Journal of Cancer. Kerkuesit kane pare qe nje konsum i larte i qumeshtit, kosit, por edhe i frutave dhe i mishit te bardhe redukton dukshem kete rrezik.

Kanceri i melcise, eshte rezultat i abuzimit te vazhdueshem te alkolit, infeksionit te shpeshte te saj si epatiti, dhe shume shpesh i vetmi chance i kurimit eshte trapiantami i ketij organit. Ne kete kuader arma me e mire si gjthmone eshte parandalimi duke filluar qe kur ulemi ne tavolinen e ngrenies.

Ne kete studim kane marre pjese 185 paciente me tumor ne melci dhe 412 persona te shendeteshme. Ekspertet i kane kerkuar pjesemarresve te shkruanin me kujdes ne nje ditar zakonet e tyre ushqimore dhe me pas i kane ballafaquar keto te dhena, duke vene re diferenca te konsiderueshme tek pacientet me ate menyre ushqimi qe kishin adaptuar personat e shendetshem.

U vu re qe: nje konsum i larte i mishit te bardhe redukton rrezikun e kancerit ne melci me 56 %, ndersa nje konsum i larte i frutave redukton kete rrezik me 52%, por reduktimi me i madh u pa nga kosumi i qumeshtit apo kosit me rreth 78 %. Zarzavatet edhe pse ne mase me te vogel per kete lloj tumori kane nje efekt protektiv.

Keto rezultate jane indikatore shume te mire per gjithsecilin nga ne, por mbi te gjitha per personat me ne rrezik te cilet duhet te eleminojne faktoret kryesore te rrezikut me alkolin ne krye.

KËSHILLA TË NGJASHME

TË TJERA

Lënia e cigares/ Kur mungesës së vullnetit i vjen në ndihmë teknologjia

Kudo dëgjojmë të flitet mbi dëmet që shkakton pirja e cigares. Por a është e lehtë të hiqet dorë nga ky zakon? Autoritetet shëndetësore në mbarë botën apelojnë për lënien cigares si një mënyrë për mbrojtjen e shëndetit. Në 2019, pak gjëra kanë mbetur pa u shpikur. Disa me qëllimin e zhvillimit të stileve tona të jetës, disa me qëllimin...