Home Shëndetësi BE-ja ka aprovuar ilaçin për melanomë

BE-ja ka aprovuar ilaçin për melanomë

Zelboraf është ilaçi i parë dhe i vetëm i bazuar në konceptin e terapisë së personalizuar, i cili jep rezultate në shërimin e melanomës metastatike tek pacientët me mutacion të dëshmuar BRAF V600.

Komisioni evropian për ilaçe ka aprovuar përdorimin e ilaçit për melanomë, Zelboraf, te pacientët e rritur si linjë e parë e terapisë të formës më agresive të kancerit të lëkurës, ka deklaruar kompania Roche.

Në deklaratë theksohet që ky është ilaçi i parë dhe i vetëm i bazuar në konceptin e terapisë së personalizuar, i cili jep rezultate në shërimin e melanomës metastatike te pacientët me mutacion të dëshmuar BRAF V600.

Fjala është për llojin më vdekjeprurës të kancerit të lëkurës i cili shfaqet kur pigmentet e qelizave të lëkurës bëhen malinje, duke u rritur dhe ndarë me ritëm abnormal të shpejtë dhe duke u përhapur në shtresat e lëkurës përreth.

Miratimit evropian i ka paraprirë miratimi amerikan për aplikimin e këtij ilaçi dhe testi i përshtatshëm diagnostik, ndërsa ilaçi është regjistruar në Brazil, Izrael, Kanada, Zelandë të Re dhe Zvicër.

Kur melanoma diagnostikohet me kohë mund të bëhet fjalë për sëmundjen tërësisht të shërueshme. Megjithatë, nëse përhapet në pjesët tjera të trupit sëmundja bëhet agresive dhe vdekjeprurëse.

Proteina BRAF është faktoi kyç i përfshirë në rrugën kontrolluese të shumimit normal të qelizës.

Diagnostifikimi i mutacionit BRAF i mundëson mjekut që në mënyrë precize të përcaktojë tek cilët pacientë duhet të aplikohet ilaçi, respektivisht tek cilët pacientë ilaçi do të jetë efikas, bëhet e ditur në deklaratë.

KËSHILLA TË NGJASHME

TË TJERA

Arsyet përse ju lotojnë sytë, zgjidhjet për secilin rast

Lotët janë të rëndësishëm për shëndetin e syve. Ato i lubrifikojnë ato, i ushqejnë dhe mbrojnë shëndetin e tyre. Lotët përbëhen nga uji, sekrecione të ndryshme, vajra yndyrorë dhe mbi 1,500 proteina të ndryshme. Shkarkimi i tyre nëpërmjet të qarës është shumë e shëndetshme për organizmin. Lotët prodhohen nga gjendrat sipër syve dhe nën qepalla. Një ndër funksionet e tjera...