Home Ushqim Bëni kujdes nga zhurma!

Bëni kujdes nga zhurma!

Kujdes nga zhurma! Personat të cilët jetojnë në vende të zhurmshme kanë rrezik më të madh që të kenë shtypje të lartë të gjakut, sugjeron një studim i realizuar nga shkencëtarët suedezë nga Universiteti Lund.


Rezultatet e tyre tregojnë se personat të cilët çdo ditë janë të ekspozuar ndaj zhurmës më të lartë se 60 decibelë, janë për 25% më të rrezikuar që të vuajnë nga shtypja e lartë e gjakut.

Revista “Environmental Health” paralajmëron se ndaj kësaj sasie të zhurmës janë të ekspozuar ¼ e banorëve të vendeve perëndimore.

Sipas fjalëve të ekspertëve, ekspozimi ndaj zhurmës sjell deri te shfaqja e stresit dhe pagjumësisë- faktorë të njohur që shtojnë rrezikun për shtypjen e lartë të gjakut.

Ky hulumtim është i bazuar në analizat e realizuar te 28.000 njerëz, ndërsa veç tjerash ka treguar se personat më të ndjeshëm në zhurmë, janë ata të moshës së re dhe moshës mesatare.

KËSHILLA TË NGJASHME

TË TJERA

2 llojet e problemeve me tiroiden/ Shenjat dalluese dhe gjithçka që duhet të dini

Ankthi dhe pagjumësia janë shenjat e hipertiroidizmit Tiroidja është një gjëndër e vogël në formën e fluturës që ndodhet poshtë laringut. Ajo është e lidhur ngushtë me trurin dhe komunikimi kryhet nëpërmjet hormoneve. Tiroidja shfrytëzon jodin që marrim nga ushqimet për të çliruar hormonet T4 dhe T3 të cilat shkojnë në gjak. Sipas të dhënave, këto hormone diktojnë metabolizmin, tretjen, rënien...