Home Shëndetësi Çfarë është alergjia

Çfarë është alergjia

Reaksioni alergjik është një reagim i mënjëhershëm i sistemit mbrojtës njerëzor ndaj substancave alergjike. Susbtancat alergjike mund t’i ndeshim në; produkte kimike, ushqime, ilaçe mjeksore, bimë, pluhuri i luleve, aroma e tyre, etj.

Simptomat e një reaksioni alergjik variojnë që nga ato më të thjeshtat, deri tek ato më të bezdisshmet, me dhimbje dhe ato që arrijnë të kërcenojnë jetën e njerëzve.

Alergjia mund të prekë pjesë të ndryshme të trupit si; rrugë të frymarrjes, sytë, hundët, mushkëritë, dhe lëkuren. Disa reagime alergjike si skuqje dhe enjtje të lëkurës shkaktohen nga pickimi i ndonjë insiekti, ose kur prekni një bimë të lyer me helme kimike. Ky lloj reagimi prek vetëm një pjesë të trupit, ndërsa disa lloje tjera alergjish bën që të preket i gjithë trupi duke shkaktuar arcarim dhe enjtje të lëkurës, vështirësi në frymëmarrje, etj.

Një lloj shumë i rëndë alergjie i quajtur Anaphylaxis mund të shkaktojë shok madje dhe vdekjen e një personi. Reagimet alergjike nuk ndodhin herën e parë, që një person është në kontakt të drejtëpërdrejt me reaksionin alergjik. Njeriu bëhet i ndjeshëm ndaj këtyre kimikateve sa herë që të ekspozohet afër tyre.

KËSHILLA TË NGJASHME

TË TJERA

Sallata marule, aleatja më e mirë për t’u dobësuar, lehtësuar stresin dhe për të fjetur 8 orë rresht

Është mbretëresha e sallatave, por është gjithashtu një burim i shkëlqyeshëm i ushqyesve dhe ofron përfitime të shumta shëndetësore: kjo është arsyeja pse sallata marule nuk duhet të mungojnë në dietën tuaj. Pavarësisht se konsumohet shpesh për dietë, sallata marule është në të vërtetë një ushqim me veti të shumta terapeutike. Sallata marule është në dispozicion gjatë gjithë vitit, me...