Home Shëndetësi Çfarë i ndodhë trurit tuaj nëse përjetoni halucinacione?

Çfarë i ndodhë trurit tuaj nëse përjetoni halucinacione?

Fragmente shumëngjyrëshe, fytyra të turbullta apo pamje të çuditshme, janë vetëm disa nga halucinacionet, të cilat mund të vijnë si rezultat i ndonjë çrregullimi të sistemit nervor.

Një studim i ri i bërë në minj, është vetëm një hap i vogël drejt identifikimit të faktorëve, të cilët i shkaktojnë halucinacionet. Llojet e disa drogave janë një nga faktorët kryesor, të cilët shkaktojnë që regjioni i trurit përgjegjës për shikim të jetë i çrregulluar dhe neuronet të funksionojnë në një mënyrë të çrregullt, shkruan Livescience.

Niel dhe disa nga kolegët e tij ishin të interesuar ta studiojnë rolin e një lloji të receptorëve përkatësisht receptorin serotoninë 2A. Këta receptorë luajnë një rol të rëndësishëm në perceptim. Disa lloje të drogave siç janë LSD ose ‘kërpudhat magjike’, i targetojnë këta receptorë duke shkaktuar halucinacione.

Në studimin e kryer nga dr. Niel u përdorën minj, të cilëve iu dha një dozë e një droge që shkakton halucinacione, e cila është përdorur edhe në studimet e mëparshme. Pastaj u vëzhguan me anë të elektrodave dhe me anë të një teknikë të pamjeve mikroskopike për të parë funksionimin e neuroneve te tyre. Efekti i këtyre drogave ka qenë i vështirë të identifikohet për arsye se minjtë nuk mund të tregojnë saktë llojin e halucinacioneve që shohin.

Ende nuk dihet nëse drogat japin efekt direkt në tru, apo efektet e drogës jepen në mënyrë indirekte. Hulumtuesit planifikojnë të gjejnë përgjigjet  e këtyre dilemave duke përdorur teknika që do të targetojnë receptorët 2A të gjendur në regjionin e trurit, që është përgjegjës për të pamurit. Këto studime janë publikuar në revistën Cell Reports

KËSHILLA TË NGJASHME

TË TJERA

Këto ushqime pengojnë gjumin normal

Ne e dimë që ushqime të caktuara që përmbajnë kafeinë ose sheqer mund të stimulojnë sistemin nervor, duke e bërë të vështirë gjumin. Por ka edhe ushqime që do të kenë efektin e kundërt. Mos harroni karbohidratet Ushqyerja që përfshin nxjerrjen e karbohidrateve mund të prishë ekuilibrin kimik të trupit dhe kështu të parandalojë gjumin e mirë. Në vend që t’i eliminoni...