Çfarë ndikon në ciklin tuaj menstrual?

Kur duhet të shqetësoheni për perioda të crregullta? Sipas gjinekologes amerikane Rankin, shqetësimi fillon nëse periudhat ndryshojnë shumë( përshembull 22 ditë një muaj dhe 35 tjetrin), atëherë duhet të flisni me doktorin që të siguroheni që nuk ka asnjë problem.

Nëse sapo ju kanë ardhur periodat për herë të parë, variacionet në cikël janë krejtësisht normale. Mund të duhen disa vite, që hipotalami, hipofiza dhe vezoret të maturohen tërësisht dhe të kthehen në gjëndje normale, cikle të rregullta.

Dieta dhe ushtrimet
Dieta dhe ushtrimet mund të ndikojnë në periodat tuaja( dhe shanset për të ngelur shtatzanë). Nëse po trajnoheni për një maratonë ose nuk po hani mjaftueshëm, trupi do të kuptojë që nuk jeni gati për të ngelur shtatzanë. Nivelet tuaja të estrogjenit mund të bien, dhe do ndaloni së ovuluari.
Por cfarë do të thotë ekzaktësisht kjo? Atëherë, nëse ushtroheni shumë- ndoshta si atlete- mund të kaloni vite pa perioda. ” Ky lloj crregullimi menstrual, i quajtur amenorea hipotalamike, rezulton në perioda të rralla ose të mungura”- thotë gjinekologia.

Pesha
Shumë dietë dhe ushtrime, duke ju cuar në dobësi, mund të shkaktojë mungesën e periodave., përderisa trupi juaj kupton se nuk jeni mjaftueshëm e shëndetshëm për lindje fëmije.
Por edhe të qënit mbipeshë, është një problem mjaft serioz. ” Nëse jeni mbipeshë, mund t’ju ndërtohet në trup shumicë estrogjeni, duke bërë kështu që të keni shumë perioda ose ndonjëherë të parregullta.

Pilula kontraceptive
Pilula kontraceptive. Është e vështirë të përmbledhësh impaktet e pilulave kontraceptive në një paketë të vetme. Përse? Sepse mënyra të ndryshme të piluave mund të ndikojnë në mënyrë të ndryshme në nivelet e hormoneve. Por cfarëdo të përdorni duhet të kuptoni që ato ndikojnë në ciklin tuaj.
Shume pilula kontraceptive manipulojnë ciklin menstrual. Përshembull, një femër që është në përdorim të rregullt të pilulave, zakonisht ka një cikël të parashikueshëm prej 28 ditësh pasi hormonet po e ” detyrojnë” trupin drejt një cikli artificial.

Megjithatë, disa pilula ofrojnë një dozë të vazhdueshme hormonesh me qëllimin që t’ju vijnë shumë pak perioda gjatë tërë vitit.