Çfarë tregojnë buzët për shëndetin tuaj

Çfarë tregojnë buzët për shëndetin tuajBuzët tona janë fleksibile, lëvizin kur qeshim, mrrolemi, kur shqiptojmë fjalët apo përgatitemi për puthje. Ato përbëhen nga shtresat më të holla të lëkurës, çka i bën të ndjeshme në prekje dhe ndjenja. Kjo gjë i bën buzët të lëndueshme ndaj tharjes, pëlcitjes dhe ndryshimeve të tjera në sipërfaqe.

Nëse shikoni se keni ndryshim në pamjen e buzëve tuaja atëherë kërkoni ndihmën e mjekut pasi me të vërtetë mund të keni probleme me shëndetin. Disa nga këta tregues janë;

Nëse buzët tuaja janë të thata apo të pëlcitura
Zakonisht kjo do të thotë që keni qenë të ekspozuar ndaj erës, diellit apo ajrit të thatë. Apo ndoshta mund të bëhet fjalë për dehidrim. Ka edhe disa mundësi të tjera për këto simptoma:
Nëse jeni nervoz mund t’i kafshoni buzët dhe t’i bëni më të dhimbshme, të thata dhe të përflakura. Buza e poshtme kafshohet më shpesh se buza e sipërme;

Buza e poshtme e thatë e cila është e kuqe apo e bardhë është shenjë e dëmtimit nga dielli çka mund të rrisë rrezikun e kancerit të lëkurës në të ardhmen.

b>Nëse vëreni ndryshime në skaje të buzëve
Cheilitis është një lloj i infeksionit kërpudhor, i cili më së shpeshti paraqitet te njerëzit me proteza. Cheilitis mund të jetë i dhimbshëm dhe të shkaktojë qoshe të pezmatuara apo të plasaritura të buzëve. Shmangni lëpirjen, fërkimin apo irritimin e asaj zone të ndjeshme që të ndalet infeksioni.

Nëse buzët tuaja duken të fryra apo të pezmatuara
Do ta kishit ditur po të kishit marrë goditje në gojë e cila ka shkaktuar ënjtje ose nëse në kohën e fundit keni injektuar kolagjen në buzë. Por, ekzistojnë edhe shkaqet e tjera të mundshme.

Nëse vëreni të thatë në buzë
I thati në buzë mund të jetë i përkohshëm apo kronik. Mund të shërohet lehtë apo të jetë arsye për t’u bërë merak:
Buzët e thata kronike mund të shkaktojnë dhimbje në skaje të buzëve. Shkaqet e dehidrimit përfshijnë buzët e thata dhe përdorimin e medikamenteve të caktuara.

Mukokelet mund të shfaqen në pjesën e brendshme të buzës së poshtme. Kjo është flluskë sikur ënjtja e cila mund të duket e kaltër. Mukokelet paraqiten kur gjëndra e pështymës është e bllokuar apo e lënduar dhe kjo zakonisht shkaktohet me traumë, siç është kafshimi i rastësishëm i buzëve. Një burim evident i të thatit është virusi herpes simplex, shkruan albeu. Herpes simplex shkakton të thatin. Po ashtu mund të merrni edhe pezmatim të fytit apo bajameve. Ky virus shpërndahet me lehtësi, kështu që shmangni kontaktin direkt me buzë.

Më së shpeshti fibromet janë ngjyrë rozë, të bardhë apo përkohësisht me ngjyrë të çelët, ndërsa nëse janë të ngacmuar mund të jenë të kuq apo me ngjyrë të kaltër. Arsye e mundshme është kërcëllitja apo gërryerja e dhëmbëve, kafshimi i buzëve apo aparati i ashpër për dhëmbë. Nëse pini duhan apo alkool, fibromi mund të jetë shenjë e karcinomit oral.

KËSHILLA TË NGJASHME