Home Këshilla të ndryshme Cilat janë benefitet e Yoga-s?

Cilat janë benefitet e Yoga-s?

Cilat janë benefitet e Yoga-s?Yoga është një formë meditimi dhe aktiviteti fizik, që ju ndihmon në rritjen e elasticitëtit të trupit, përmirësimit të frymëmarrjës, minimizon stresin dhe ndikon pozitivisht në shëndëtin në përgjithësi (fizik & mendor).

Yoga e ka origjinën nga India, para qindra vitesh. Ajo bazohet në konceptin që “Trupi dhe mendja janë një e vetme”. Kështu ajo ndikon në shëndetin e përgjithshëm duke zvogëluar stresin e duke qetwsuar shpirtin.

Tipi më i përdorur i Yogës është Hatha Yoga, që përfshin ushtrimet për frymëmarrjën dhe ushtrime fizikë. Këto të fundit janë më saktësisht strëtching në forma e postura të ndryshme.

Edhe pse ka disa tipe Yoga-sh, të gjitha kanë një synim të përbashkët, jo vëtëm përmirësimin e shëndëtit mëndor dhë fizik, por edhe arritjen e një “uniteti” të shpirtit dhë trupit.

Cilat janë benefitet e Yoga-s?

Ndikon në hormone
Praktikimi i Yoga-s, ul nivelet ë hormonëvë të dopaminës, epinefrines dhë norepinefrinës, duke krijuar ndjesinë e qëtësisë. Gjithashtu nxit hormonin e oksitocinës, që lidhet me besimin dhe stimen për veten.

Përqëndrimi dhe humori
Është vërtëtuar shkëncërisht që Yoga përvec rritjës së përqëndrimit ndikon edhe në humorin e mirë. Praktikantë të saj kanë pohuar që ndjehen më të lumtur pas orëvë të Yoga-s. Së fundmi janë hdhur hipoteza që efektet pozitivë mund të jenë ëdhë për depresionin, duke rritur nivelin e oksigjenit në tru.

Benefitet për zemrën
Është vërtëtuar që Yoga ndikon në uljën e presionit të gjakut dhe normalizimin e rrahjave të zëmrës. Rrjedhimisht rreziku për sëmundjë të zëmrës është më i ulët. Ajo rekomandohet nga mjëkët më të mirë në mbarë botën, kombinuar dhe më një dietë të shëndëtshmë për të shmangur ndërhyrjët kirurgjikalë. Të mirat e saj vihën re edhe në uljën e nivëlit të kolesterolit e të yndyrave.

Semundje të tjera
Yoga ka filluar të përdoret edhe si terapi e vecantë IYT (intëgrativë yoga thërapy). Përdorët në lëhtësimin e siptomave të astmës, dhimbjeve të shpinës dhë artritit. Ndihmon edhe ata që vuajnë nga pagjumësia dhe skleroza.

Benefite të tjera
Yoga ndikon në memorie e mësim

Ngadalëson procësin e plakjës

Rrit vëtë-vlërësimin

Rrit nivëlin e energjive

Ndihmon në dobësim

Përmirëson marrëdhëniët midis partnërëvë dhë midis kolëgëvë të punës

A ka efekte anësore Yoga?
Jo, Yoga është e sigurtë dhe e shëndetshme. Por nëse jeni duke u trajtuar me medikamente, bëjani të ditur mjekut tuaj që praktikoni dhe Yoga për të pasur një kombinim sa më efektiv të të 2-jave.

Kujdes : Praktikoni Yoga vetëm më profesionistë, sepse si cdo lloj aktiviteti fizik, mund tju shkaktojë tërheqje apo ndrydhje të muskujve.

KËSHILLA TË NGJASHME

TË TJERA

Shtatzënë në kohë coronavirusi: Ç’duhet të dini

Shtatzënia në kohë pandemie, sigurisht që shoqërohet me frikë dhe dilema më të mëdha se ato në kohëra normale Shumë vajza/gra presin të sjellin në jetë fëmijët e tyre në një kohë kur e gjithë bota është izoluar nga frika e përhapjes së coronavirusit. Edhe në vende shumë të zhvilluara shtatzënat po konsiderojnë sërish lindjen nga shtëpia për të shmangur një...