Home Modë & Estetikë Cilat janë shkaqet e rënies së flokut?

Cilat janë shkaqet e rënies së flokut?

Çdo fije floku ka jetëgjatësinë e saj. Këtu përfshihet një periudhë rreth 3 vjeçare (apo më shumë) aktive, pastaj një periudhë tranzicioni prej disa ditësh dhe së fundi një periudhë e tretë pushimi prej rreth 3 muajsh.

Flokët rriten me 1/3 mm në ditë. Rreth 100 fije floku bien në ditë në mënyrë fiziologjike (normale). Rënia e flokut në mjekësi quhet alopeci.

Megjithëse flokët tek njeriu nuk kanë ndonjë rol jetësor ata kanë një rol të rëndësishëm tek aspekti estetik dhe psikologjik, sidomos tek femrat.

Cilat janë shkaqet e rënies së flokut?
Shkaqet e rënies se flokut janë:
1) Alopecia androgjenike (shkaku më i shpeshtë i rënies së flokut.) Ky problem është më i theksuar tek meshkujt. Mendohet se një faktor gjenetik siç është trashëgimia luan rol në këtë proçes. Në kurim përdoren mjekime hormonale.
2) Alopecia areata e karakterizuar me rënie flokësh vende-vende. Mendohet se shkaktohet prej një burim infeksioni tek ata persona qe kane ulje te rezistences imunitare te trupit. Mund të shërohet vete, duke përdorur ilaçe me permbajtje kortizonikesh apo me rrezatim (PUVA).
3) Telogen effuvium: Një tabllo ku flokët kalojnë prej një kohe të shkurtër nga periudha aktive në atë të shplodhjes. Këtu ka një rënie masive të flokëve. Për rreth 3-4 muaj flokët hollohen dhe rrallohen. Kjo gjendje ndodh pas lindjes tek grate ndersa tek të sapolindurit mund të shfaqet edhe në mënyrë fiziologjike (normale).
4) Sëmundjet e rënda infektive.
5) Disa ilaçe që përdoren për kurimin e sëmundjes se epilepsisë.
6) Ndërhyrjet e rënda kirurgjikale.
7) Ilaçet e kemioterapisë (kancerit).
8) Funksioni i ulur i gjendres se tiroides.
9) Disa hormone dhe metale të rënda.
Në kurimin e rasteve të mesiperme baza e kurës është largimi i shkakut. P.sh nëse është ilaçi behet ndërprerja e tij (me kusht që të mos shkaktoje më shumë dëm në trup sesa rënia e flokëve). Nëse është infeksion, luftohet me antibiotike. Pas infeksionit flokët dalin përsëri.
10) Sëmundjet fungale (mykozat).
11) Sifilizi.
12) Rrezet (rrezatimi).
13) Mungesa e proteinave, hekurit, zinkut etj.
14) Gjithashtu edhe lidhja e flokëve fort bisht mund të shaktojë rënie të flokëve sidomos tek gratë.

Në këto raste ngaqë dëmtimi i flokut është mjaft i rëndë edhe mundësia për të dalë përsëri nuk ekziston. Kanceri i lëkurës, kura me rreze, djegiet e rënda me lëndë kimike apo termale, disa infeksione të rënda fungale apo disa sëmundje të rënda dermatologjike, janë disa nga shkaktarët .

KËSHILLA TË NGJASHME

TË TJERA

Lënia e cigares/ Kur mungesës së vullnetit i vjen në ndihmë teknologjia

Kudo dëgjojmë të flitet mbi dëmet që shkakton pirja e cigares. Por a është e lehtë të hiqet dorë nga ky zakon? Autoritetet shëndetësore në mbarë botën apelojnë për lënien cigares si një mënyrë për mbrojtjen e shëndetit. Në 2019, pak gjëra kanë mbetur pa u shpikur. Disa me qëllimin e zhvillimit të stileve tona të jetës, disa me qëllimin...