Cilat jane simptomat e depresionit

Shumica prej nesh kane disa momente apo periudha te shkurta kur ndihemi te vetmuar, pikelluar apo depresinuar. Keto momente zakonisht jane normale qe nganjehere ndodhin gjate jetes.

Ato mund te jene rezultat nga humbja e ndonje te dashuri, nje dite te veshtire, apo reaksion ndaj nje momenti lendues.

Por, kur ndjenja e keqe, pikellimi dhe paaftesia per tu perballur me depresion e kaplojne nje person aq shume saqe aftesia e tyre per te bere jete normale keqesohet, atehere eshte e mundur se kemi te bejme me ata qe vuajne nga ajo qe e quajme cregullim depresiv i madh, qe gjithashtu quhet edhe depersion klinik, depresion unipolar apo depresion i madh. Jo formalisht kjo gjendje thjesht referohet si depresion.

Depresioni mund te kete ndikim te madh ne jeten e atij qe vuan – ekspertet thone se efekti eshte i ngjashem me ate te diabetit, dhe disa gjendjeve te tjera kronike.
Simptomat depresive ndryshojne dukshem nga nje person ne tjeter. Me se shpeshti personat me depresion ndjehet te pashprese, pikelluar, dhe humbin interesin per ti bere gjerat qe dikur i kane bere me qejf.
Cfare eshte diferenca ne mese te shenjave dhe simptomave?
Nje simptome eshte dicka qe ndjehet nga pacienti, si per shembull koke-dhembja, ndersa shenja detektohet edhe nga njerezit tjere, sic eshte vrulli.
Me poshte do te gjeni disa nga shenjat dhe simptomat e asociuara me depresionin:
Shenjat dhe simptomat psikologjike:
Pikellim i panderprere apo disponim i ulet
Mendime dhe ndjenja te te qenit i/e pavlere
Ndjenje e vet-urrejtjes
Ndjenja i/e te qenit pashprese
Ndjenja i/e te qenit i pandihme
Ndjenja per te vajtur
Ndjenje e fajsise
Iritueshmeri – edhe gjerat me te vogla ju iritojne
Shperthime mllefi
Patolerueshem ndaj tjereve
Dyshime te parreshtura – e ke shume te veshtire te vendosesh edhe ne gjera te vogla
E sheh te pamundur te kenaqesh me jeten
Mendime te lendimit te vetvetes
Mendime te vetevrasjes
Brengosje e pareshtur
Ankth i pareshtur
Shenjta dhe simptomat fizike
Levizjet e trupit mund te jene me te ngadalshme se sa kane qene me pare
Probleme me perqendrim, kohezgjatja e koncetrimit mund te zvogelohet
Te folurit mund te jete me i ngadalshem se sa ka qene
Menyra e te ushqyerit dhe apetiti ndryshojne – thjesht, pacienti han me pak dhe humb peshe. Por, disa tjere mund te han me shume dhe shtojne pesh.
Deshire e vogel per seks
Mungese energjie, plogeshti, lodhje – edhe gjerat e lehta dhe te vogla behen te pakendshme dhe te veshtira
Cikli menstrual i nje gruaje mund te ndryshoj
Parehati – pacienti mund te shpejtoj dhe ngadalesoj me shpesh, leviz duart, kercas gishtat dhe e ka veshtire te ndej palevizur
Dhembje te pashpjegueshme si koke-dhembje, dhembje shpine apo probleme me sistemin e tretjes
Crregullime me gjume – veshtiresi per te fjetur, apo zgjohet gjate nates dhe nuk mund te fle. Studimet tregojne se 80% e atyre me depresion vuajne nga nje lloj i pagjumesise. Hypesomnia (fjetja e tepert) eshte gjithashtu e mundshme. Disa medikamente qe perdoren per te sheruar depresionin mundin te shkaktojne pagjumesine.
Shenjat dhe simptomat sociale jane:
Rezultate te dobeta ne pune
Pune e dobet ne shkoll
Shmangja e kontaktit me shoke/shoqe
Braktisja e hobeve dhe gjerave qe ju interesojne
Probleme me familje/probleme ne shtepi

Ne disa raste te renda te depresionit, pacienti mund te perjetoj simptoma te psikozes – deluzion apo halucinacione (pak me e rralle).