Cilat janë zhvillimet që do të mundësojnë parandalimin e sulmit në zemër

Në asnjë mënyrë nuk janë vetëm të moshuarit në rrezik nga sëmundjet e zemrës. Individët fizikisht aktivë gjithashtu mund të preken, për shembull nëse një grip i dukshëm dhe i padëmshëm përhapet në muskujt e zemrës.

Nëse kjo mbetet e pazbuluar dhe nëse, për shembull, një ndërtues vazhdon punën e tij të ashpër ose një atlet vazhdon me stërvitje, kjo mund të çojë në inflamacion kronik dhe në rastin më të keq edhe deri në vdekje të papritur.

Numri i fundit i Forschung Frankfurtjournal përshkruan se si ekzaminimet moderne jo pushtuese duke përdorur teknologjinë më të mirë të imazhit mund të zvogëlojnë rreziqe të tilla, raporton “AlternativeMedicine”, transmeton lajmi.net.

Profesor Eike Nagel dhe 12 bashkëpunëtorët e tij në Institutin për Imazhe Eksperimentale dhe Përkthyese Cardio Vaskulare të Universitetit Goethe Frankfurt, po krijojnë mënyra më të mira për të parashikuar dhe diagnostikuar sëmundjet kardiovaskulare.

Vitet e fundit, studiuesit kanë marrë drejtimin në zhvillimin e një procedure që është ende shumë e re në skanimet e zemrës. Nagel shpjegon avantazhet: “Me ndihmën e imazhit të rezonancës magnetike, ne mund të shohim drejt në muskujt e zemrës”.

Rrjedha e gjakut në të është vizualizuar dhe tregon nëse ka kufizime të arterieve që e furnizojnë atë. Ekspertët gjithashtu mund të zbulojnë nëse muskuli është i mbaruar, i përflakur apo shfaq ndonjë anomali tjetër.

Metoda relativisht e shpejtë bën të mundur ekzaminimin e pacientëve në një fazë të hershme dhe mund të parandalojë insuficiencën kardiake apo edhe një sulm në zemër.

“Sëmundjet si HIV, dëmtimi i veshkave, sëmundjet reumatike ose tumoret shpesh prekin zemrën ose drejtpërdrejt ose si një efekt anësor i terapisë”, thotë Nagel, duke përshkruar grupe potencialisht në rrezik.

Kardiologu është i bindur se në ditët e sotme ne mund të trajtojmë ose madje të kurojmë kaq shumë sëmundje, por zemra vuan gjithashtu dhe kjo duhet të monitorohet me kujdes pasi ajo kryesisht mbetet e pazbuluar.

MRI është njëKardiovaskulare teknikë jo-invazive dhe e butë e ekzaminimit, e cila është më pak e rrezikshme, por po aq e efektshme sa një ekzaminim duke përdorur një kateter konvencional të zemrës, ku një tub i hollë shtyhet në drejtim të zemrës përmes një arterie.

Grupi hulumtues i Nagel së fundmi ishte në gjendje ta demonstronte këtë në një studim të madh ndërkombëtar shumë-qendror që u takua me vlerësimin ndërkombëtar.

Instituti i Imazheve Vaskulare Kardio-Eksperimentale dhe Përkthyese ka në dispozicion edhe pajisje më të reja të tomografisë kompjuterike që mund të prodhojnë imazhe tre-dimensionale të zemrës.

Këto zbulojnë veçanërisht depozitat e kalciumit dhe pllakat në muret e arterieve të cilat mund të këputen dhe të shkaktojnë një sulm të papritur në zemër.

“Kjo na lejon të përcaktojmë rrezikun e një sulmi dhe nevojën për terapi të shpejtë dhe në një fazë të hershme, e cila më pas mund të jetë jo-pushtuese”, thotë Nagel.