Home Shëndetësi Cili është dallimi midis etheve dhe afteve?

Cili është dallimi midis etheve dhe afteve?

cili-euml-sht-euml-dallimi-midis-etheve-dhe-afteve_hdAftet mund të shfaqen në cilëndo pjesë të gavrës së gojës (në gjuhë, buzë), ndërkaq ethet rëndom në buzë (rrallë në hundë, gojë dhe faqe), dhe çdoherë tjetër kryesisht shfaqen në të njëjtin vend.

Aftet në gojë duken në formë të ulcerave të rrumbullakëta ose ovale, qartë të kufizuara me një zonë të ngritur të skuqur. Paraqitjes së çdo afte i paraprin skuqja dhe djegia e lehtë e asaj pjese të mukozës, në të cilën më pastaj paraqitet një flluskë e mbushur me lëng të kthjellët. Për shkak të mbështjellësit të hollë, flluska shpejt pëlcet, me ç’rast del lëngu, dhe në atë vend mbetet plagë.

Ethet (herpesi) janë një infeksion viral i epitelit të lëkurës dhe mukozës. Fillimisht ndjehen një pickim i lehtë dhe një ndjenjë nxehtësie tek vendi i skuqur i buzës. Në pak orë formohen disa flluska të vogla të mbushura me lëng pothuaj transparent, të cilat japin një dhimbje me intensitet në rritje…

KËSHILLA TË NGJASHME

TË TJERA

Arsyet përse ju lotojnë sytë, zgjidhjet për secilin rast

Lotët janë të rëndësishëm për shëndetin e syve. Ato i lubrifikojnë ato, i ushqejnë dhe mbrojnë shëndetin e tyre. Lotët përbëhen nga uji, sekrecione të ndryshme, vajra yndyrorë dhe mbi 1,500 proteina të ndryshme. Shkarkimi i tyre nëpërmjet të qarës është shumë e shëndetshme për organizmin. Lotët prodhohen nga gjendrat sipër syve dhe nën qepalla. Një ndër funksionet e tjera...