Home Këshilla për Prindër Çrregullimet normale të shtatzënisë

Çrregullimet normale të shtatzënisë

Edhe gjatë shtatzënive që konsiderohen normale, mund të lindë ndonjë problem i vogël, i përkohshëm. Me këtë duhet kuptuar edhe një gjendje e pakëndshme/zaif, në mungesë të një patologjie vërtetë.

Çrregullimet gjatë shtatzënisë lidhen me praninë e saj, por kjo gjë nuk është plotësisht e vërtetë. Kur gjendja e pakëndshme rritet dhe lidhet me simptoma të tjera, apo ato vazhdojnë me kalimin e kohës, konsulta me mjekun obstetër-gjinekolog është e domosdoshme.

Më poshtë po rrjeshtojmë disa nga ankesat më të zakonshme në shtatzëni.

Anemia

Gjatë shtatzënisë është normale rënia e hemoglobinës, që është proteina e gjakut që shërben për transportimin e oksigjenit nga mushkëritë në inde periferike. Ajo gjendet në qelizat e kuqe të gjakut, duke dhënë ngjyrën karakteristike të kuqe.

Tendenca për të përshkruar suplemente hekuri gjatë anemisë në shtatzëni është reduktuar, por kjo nuk do të thotë se nuk duhet të përdoret kur këshillohet nga mjeku.

Gratë që vuajnë nga anemia, vërtetë ndjehen të lodhura shumë dhe të rraskapitura. Gjithashtu kanë marrjemendje dhe nganjëherë nuk mbushem me frymë. Fetusi mund të ndikohet negativisht nga furnizimi i mirë me oksigjen.

Çfarë duhet bërë në rastet e pranisë së anemisë?

• Duhet menduar për rregullimin e rregjimit ushqimor duke përfshirë në dietën ushqimore, ushqime të pasura në hekur, vitamina të grupit B sidomos B12, proteina, vitaminë C dhe shtuar acidin folik.

• Konsultë me mjekun për të vlerësuar mundësinë për marrjen e suplementeve me hekur. Nëse pas marrjes së hekurit fillon konstipacioni/kapsllëku, ndrohet preparati me preparat të një prodhimi tjetër.

Ankthi dhe pagjumesia

Gjatë shtatzënisë, ankthi është i lidhur me frikën për shëndetin e bebit, sidomos nga rezultati i një ekzaminimi që nuk paraqitet brënda normave mesatare. Por kjo nuk do të thotë asgjë. Ndikimi në paraqitjen e stresit është edhe mungesa e lëvizjeve të fëmijës për disa orë, data e përafërt e lindjes apo gjëra të tjera të parëndësishme që shkaktojë panik të vërtetë tek shtatzënat. Pagjumësia është një shprehje e këtyre fenomeneve, që paraqiten më shpesh gjatë natës.

Në shumicën e rasteve, pas komunikimit me mjekun obstetër-gjinekolog, hipotezat e ngritura nga shtatzënat, bien.

Çfarë duhet bërë në rastet e pranisë së ankthit dhe pagjumësisë?

• Në shumicën e rasteve shtatzënat nuk kanë nevojë për ndonjë trajtim specific.

• Mund të përdoret qetësues i lehtë me bazë kamomili.

• Ndikim pozitiv ndja ankthit dhe pagjumësisë, është ndikja e një kursi të përgatitjes për lindjen e fëmijës.

• Nëse problemet nuk marrin zgjidhje me këshillat e mësipërme, kontakti me një psikolog është i nevojshëm.

• Pas muajit të katër të shtatzënisë, është e pranueshme të merren edhe praparate të lehta psikotrope me bazë benzodiazepine, vetëm me rekomandimin e mjekut.

• Gjithashtu e rëndësishme është edhe frymëmarrja e thellë si dhe qetësia e krijuar duke u kënaqur me fëmijën e ardhshëm, duke e përkëdhelur atë apo edhe duke I kënduar këngë të lehta.

• Ushqimet që konsumohen, duket të jenë të lehta dhe që treten pa vështërsi. Rekomandohet që të mos shkohet në shtrat menjëherë pas konsumit të ushqimit.

Djegie stomaku/urth, rikthim i ushqimit në ezofak, tretje e dobët dhe dëshira për ushqime të veçanta

Urthi, rikthimi i ushqimit në ezofag, dhe tretja e dobët, shkaktohen nga progesteroni duke reduktuar lëvizshmërinë e stomakut. Kjo do të thotë se ushqimi mbetet në stomak për një kohë gjatë dhe sidomos në tremujorin e tretë të shtatzënisë, janë për shkak për komprimime të mitrës për shkak të rritjes së volumit të stomakut.

Presioni i rritur i stomakut ngre organet dhe diafragmën, kohëzgjatja e zbrazjes së stomakut dhe lëvizshmëria më e ulët e zorrëve është shkak i shfaqes së këtyre simptomave. Djegia dhe aciditeti që provojnë shtatzënat në kraharor, në fakt shkaktohen nga acarim i mukozës së ezofagut.

Gjatë shtatzënisë, gratë refuzojnë disa ushqime të caktuara dhe priren në mënyrë të pakontrolluar nga disa ushqime të tjera. Dëshirat lidhen me ndryshimet afektive, tipike të shtatzënisë dhe të zgjeruara nga tradita kulturore, nxisin burrat për të përmbushur kërkesat me kënaqësi të thellë madje edhe gjatë natës.

KËSHILLA TË NGJASHME

TË TJERA

2 llojet e problemeve me tiroiden/ Shenjat dalluese dhe gjithçka që duhet të dini

Ankthi dhe pagjumësia janë shenjat e hipertiroidizmit Tiroidja është një gjëndër e vogël në formën e fluturës që ndodhet poshtë laringut. Ajo është e lidhur ngushtë me trurin dhe komunikimi kryhet nëpërmjet hormoneve. Tiroidja shfrytëzon jodin që marrim nga ushqimet për të çliruar hormonet T4 dhe T3 të cilat shkojnë në gjak. Sipas të dhënave, këto hormone diktojnë metabolizmin, tretjen, rënien...