Dashuria, nje ceshtje kimie

Shkencëtaret kane tentuar te përshkruajnë atë qe ndodh realisht ne trurin tone ndërkohë qe biem ne dashuri.

Tek “Kimia e ndjenjave” e J.C Gawsewitch, neurobiologu Bernard Sablonniere tregon se joshja, tërheqja dhe pasioni kane shkaqe biologjike. Hormonet dhe transmetuesit e ndjenjave janë ne origjine te gjithçkaje.

Fale një imazherie mjekësore, neurobiologet tregojnë funksionimin e trurit tone kur biem ne dashuri apo kur ndjejmë kënaqësi. Dhe dashuria, ashtu siç e jetojmë, kalon disa etapa. Tërheqja, joshja, dëshira, marrëdhënia seksuale dhe marrëdhëniet afatgjata ndjekin një “proces dinamik.”

Çfarë na pëlqen fillimisht tek tjetri? Aroma e atij personi. Aromat janë mjaft te rëndësishme ne etapën qe quhet tërheqje. Sapo ndihen, ato futen ne kujtese. Pas joshjes, vjen tërheqja. Për specialistet, truri ne këtë kohe behet me perceptues ndaj disa stimujve vizuale. Ne nivelin e trupit është hormoni octitoksine qe na bën te kemi me shume besim tek tjetri. Pas kësaj është amygdala, qendra e emocioneve qe preket. Kjo do te krijoje me pas disa emocione qe vështirë se mund te sterrojnë. /ikub/