Dashuria, shqisa e gjashtë

Sa herë e ndjejmë se çfarë provon dikush tjetër, edhe pse mund të jetë shumë larg, ndjejmë një emocion ose një gjendje shpirtërore të njëjtë me atë që ndjen personi që dashurojmë.

Dashuria është magjike, krijon situata të ndjeshmërisë me të vërtetë të çuditshme.
Sa herë e ndjejmë se çfarë provon dikush tjetër, edhe pse mund të jetë shumë larg, ndjejmë një emocion ose një gjendje shpirtërore të njëjtë me atë që ndjen personi që dashurojmë.

Gjithsesi, e gjithë kjo është shpjeguar nga një kërkim shkencor, për pesë vjet me radhë neuro-shkencëtarët e Universitetit Teknologjik të Sidnej, Australi, kanë regjistruar me sensor aktiv trurin e rreth 30 personave të rritur, nga mosha 21 deri në 65 vjeçar, gjatë takimeve me psikoterapisë për çifte dhe individ për rreth 180 orë analizë. Rezultati, shqisa e gjashtë ekziston.

Të dhënat ishim shumë të plota dhe interesante. Të tjera elektroda janë pozicionuar në kokën e pacientëve për të monitoruar zonat e valëve të trurit të tyre, është përdoruar edhe elektrokardiogrami për të ndjekur lëvizjet e zemrës, edhe një aparat i veçantë i bashkangjitur në gisht që regjistronte ndryshimet në nivelin e epidermës.

Testet treguan se në çiftet e dashuruara mes tyre, u gjurmuan lëvizje neuronesh të zonave të trurit duke u përputhur me njëri-tjetrin. Pro të tjera gjurmë përfundonin në marrëdhënien e veçantë që zbuloheshin gjatë analizave me psikoterapistin, kur pacienti, gjatë analizave, shpesh vërehej edhe një mbivendosje të marrëdhënieve mes çiftit, pasi arrihej një shkallë më e mirë intimiteti mes tyre.

Me fjalë të tjera, ndoshta pikërisht këtu mund të gjendet edhe sekreti i një dashurie të madhe dhe afatgjate. Por çfarë sjellë kjo mbivendosje e ndjenjave?

Njerëzit përpiqen të duken njësoj dhe regjistrohen ndryshime në sjellje dhe në fizik. Sa herë na ka ndodhur edhe ne të shohim dy njerëz, ndoshta të bashkuar në jetë, që flasin në të njëjtën mënyrë, kanë të njëjta shije dhe përdorin përshtypje me të vërtetë të ngjashme.