Home Këshilla për Prindër Dehidrimi është një komplikacion të fëmijet

Dehidrimi është një komplikacion të fëmijet

Dehidrimi është një komplikacion të fëmijetDehidrimi eshte nje komplikacion i shpeshte i semundjeve te femijet qe paraqiten ne urgjence. Ndersa disa here eshte nje komplikacion me vete. Nderhyrja e shpejte eshte e rendesishme per te parandaluar shokun ose komen dhe pasojat kardiovaskulare.

Dehidrimi te femijet shumicen e rasteve vjen nga gastroenteriti, qe karakterizohet nga te vjella dhe diare.

Megjithate, disa shkaqe te tjera te dehidrimit mund te jene si probleme orale si stomatiti, humbje jo te ndjeshme nga temperatura ose diurez nga diabeti mellitus.

Termat dehidrim dhe pakesim ne volum perdoren si sinonime per te treguar pakesimin e lengjeve intravaskulare.Megjithate duhet te kuptohet lehte nga doktoret se pakesimi i volumit eshte me qarte i dukshem nga dehidrimi.

Ne amerike afersisht shtrohen 200 000 femije dhe jane regjıstruar 300vdekje ne nje vit. Shkaku kryesor i ketyre rezultateve eshte gastroenteriti.

Pergjigja e pare e trupit ndaj dehidrimit eshte etja duke pire shume uje dhe pakesim urine ne menyre qe te ruhet uji. Urina do te jete me e koncentruar dhe me e verdhe. Sa me shume humbet uje aq me shume shtohen simptomat.Me poshte jepen simptomat e dehidrimit:

· Tharje goje

· Pakesim lotesh

· Djersitja ndalon

· Dhimbje muskujsh

· Perzierje dhe te vjellura

· Rrahje zemre te shpeshta

· Marrje mendsh

Trupi mundohet te rregulloj outputin e zemres dmth sasine e gjakut qe pompohet nga zemra ne trup dhe ne qpfte se sasia e lengjeve ne kapilar ulet trupi shton rrahjet e zemres te cilat shkaktojne tkurrjen e kapilarve te gjakut per te rregulluar presionin e gjakut.

Kjo mekanizem fillon te ulet kur dehidrimi shtohet. Kur dehidrimi eshte i rende, dobesi dhe konfuzion duken qarte pasi truri dhe organet e tjera furnizohen me pak me gjak. Dhe ne fund mund te verehet dhe koma ose shkaterrim organi.

TË TJERA

Çfarë duhet të dini që të parandaloni sëmundjen e diabetit

Simptomat më klasike të diabetit janë lodhja, urinimi i shtuar, etja dhe uria e tepruar. Por ka edhe disa simptoma të tjera që mund të jenë shenja paralajmëruese, që janë më pak të dukshme. Periodontiti Periodontiti është një sëmundje e mishrave të dhëmbëve, që mund të shkaktojë lirimin ose rënien e tyre. Kjo sëmundje është dy deri në tre herë më e...