Home Shëndetësi Dhimbjet e kokes

Dhimbjet e kokes

Dhimbjet e kokesReceptoret e dhimbjeve nuk gjenden vecse ne lekure, ne fascie, ne muskulaturen e kokes’ arteret –ekstrakraniale, ne pjeset e dura-mater, ne bazen kraniale, arteriet meningeale, arteriet e mi dha cerebrale ne bazen kraniale.

Ne sinuset e gjera venose, ne inervimet e 5, 7, 9 dhe 10 kranial, njelloj edhe ne inervimet cervicale superiore.Indet cerebrale me kuptimin e vertete te fjales nuk per mbajne receptore dhimbjeje dhe si rrjedhim nuk jane te ndieshem karshi dhimbjes.

Demtimet supratektoriale shkaktojne dhimbje qe perhapen 2/3 e pjeses se perparme te kraniumit, atehere kur demtimet subtektoriale shkaktojne dhimbje ne regjionin oksipital dhe retroaurikular. Ne rastin e fundit, mund te kemi nje shperndarje te dhimbjeve ne regjionin frontal ose retro-orbital.
Format e ndryshme te dhimbjeve te kokes tumoral (T) ne pergjithesi e rregulltpor mund te vik re ndryshime te mundshme te lokalizuara mire, ecuria gjate diteve madje javeve nganjehere varet nga pozicioni i kokes (tumori, ascesi, hematoma).

Hemoragjik (H): fillimi akut me intensitet maksimalj shpesh te shoqeruara me te vjella me ngurtesi zverku, me crregullime te vetedijes (hemoragji sub-araknoidale),vaskular (V): dhimbje koke intermitente me intervale te lira, periodike ose episodike, qe kane nje ecuri ne pergjithesi me vite, duke u shfaqur ne menyre pak a shume identike, lokalizimi i ndryshem, (cefalea cluster, migrena, cefale vazomotore) .
Nevralgjik (N): fillojne me nje here si shkreptire dhe qe zgjat disa seconda, lokalizimi i zakonshem: fytra apo qiellza, mekanizmi i fillimit tipik, intensiteti plotesisht i durueshem, Nevralgjite e nervit trigemeni, glossofaringut, nazociliare, nevralgjia Hunt.

TË TJERA

Çfarë duhet të dini që të parandaloni sëmundjen e diabetit

Simptomat më klasike të diabetit janë lodhja, urinimi i shtuar, etja dhe uria e tepruar. Por ka edhe disa simptoma të tjera që mund të jenë shenja paralajmëruese, që janë më pak të dukshme. Periodontiti Periodontiti është një sëmundje e mishrave të dhëmbëve, që mund të shkaktojë lirimin ose rënien e tyre. Kjo sëmundje është dy deri në tre herë më e...