Home Këshilla për Prindër Diarrea dhe zenia kaps tek femijet

Diarrea dhe zenia kaps tek femijet

Diarrea dhe zenia kaps tek femijet jane ndryshime qe ndodhin ne sistemin e jashqitjes tek femijet dhe eshte nje gje krejtesisht normale ne shumicen e rasteve

Cilat jane simptomat?

Ne rastin e diarrese, femija mund te dale jashte disa here ne dite me jashteqitje te ujshme . Mund te kete shume gas, dhe jashteqitja mund te jete “shperthyese” ose me ere te keqe. Ne varesi te shkakut femija mund te kete dhimbje barku, vjellje dhe temperature.

Me zenien kaps, jashteqitja mund te jete e forte dhe e veshtire per te dale jashte. mund te shkaktoje carje te lekures delikate te zorres dhe mund te shkaktoje viza te pergjakura ne jashteqitje.
meqenese zorra e trashe tejmbushet me jashteqitje, femija mund te humbase ndjenjen e nxjerrjes jashte dhe mund te shkaktoje qe femija qe dale jashte pa dashje. Kjo gje mund te shkaktoje diarre dhe zenie kaps ne te njejten kohe.

Eshte e veshtire per te perkufizuar se cfare eshte normale ne jashteqitje. Shume veta besojne se nje here apo dy ne dite eshte normale, por limit eshte me i madh.
Femijet ne gji mund te mos dalin jashte per dite me rradhe dhe kjo mund te jete normale per ta. Te femijet ka shume rendesi te verehen ndryshimet ne zakonin e te dalit jashte.

Cfare i shkakton?

Ka shume shkaqe per diarre apo zenie kaps.Shkaqet e zenies kaps mund te perfshijne dehidrimin (psh pas nje temperature te larte) carje e lekures se zorres ( frika e dhimbjes pengon femijen qe te dale jashte) stres (ambjet i panjohur per femijen, ose shqetesim emocional) dhe ne rast te rrale ndonje shqetesim mjekesor.
Diarrea mund te shkaktohet nga ndonje infeksion, probleme me absorbimin e lengjeve, kur ushqimi nuk nuk eshte marre sic duhet (psh jo-tolerance ndaj ushqimeve te caktuara ose problemeve me stomakun ).

Si Trajtohen?

Me diarrene vazhdoni ta ushqeni femijen normalisht- mos e lini pa ngrene. Supat dhe ushimet e pasura me karbohidrate jane te rekomanduara, si dhe sa me shume lengje per te evituar dehidrimin.

Me zenien kaps mund te ndihmoni duke rritur sasine e lengjeve , frutave dhe fibres. Ne qofte se nuk ka efekt drejtohuni mjekur per te marre mjekim qe zbusin jashteqitjen.

Per femijet e mitur gjithmone drejtohuni mjekut. Ne rast se problemi nuk largohet apo femija nuk ju duket mire coje tek mjeku. Zakonisht diarrea dhe zenia kaps per nje periudhe te gjate eshte shenje e nje problemi me te madh qe duhet ti bini pas.

TË TJERA

Çfarë duhet të dini që të parandaloni sëmundjen e diabetit

Simptomat më klasike të diabetit janë lodhja, urinimi i shtuar, etja dhe uria e tepruar. Por ka edhe disa simptoma të tjera që mund të jenë shenja paralajmëruese, që janë më pak të dukshme. Periodontiti Periodontiti është një sëmundje e mishrave të dhëmbëve, që mund të shkaktojë lirimin ose rënien e tyre. Kjo sëmundje është dy deri në tre herë më e...