Home Shëndetësi Disa shkaktarë të alergjisë

Disa shkaktarë të alergjisë

Nëse keni astmë apo alergji, edhe nëse qëndroni të ngujuar në shtëpi mund të sëmureni në qoftë se ju nuk jeni të kujdesshëm.

Por është e këshillueshme që edhe në ditët kur është shfaqur astma apo alergjia, duhet të dilni për të fituar imunitete ndaj alergjenëve.

Më poshtë jepen 6 faktorë të njohur në gjithë botën si shkaktarë të alergjisë dhe këshillat e mjekëve për t’i shmangur ato.

  • Pluhuri i merimangave

Insektet mikroskopike, apo pluhuri i merimangave mund të shkaktojë alergji dhe astmë, sipas të Akademisë Amerikane të Alergjia, Astmës dhe Imunologjisë. Për të shmangur pluhurin e merimangave, alergjenët rekomandojmë blerjen e medikamenteve të caktuara dhe pastrimin e vazhdueshëm të ambientit.

  • Kafshët

Bo, qeni familjes Obama, ulet dhe luan në dëborë jashtë Shtëpisë së Bardhë. Mund të përhapë qime kudo dhe të shkaktojnë simptoma te njerëzit e prekshëm. Por për arsye nuk kuptohen plotësisht, disa njerëz janë alergjikë rreth racave të caktuara. Për të provuar nëse ju apo fëmija juaj jeni alergjikë nga një racë e veçantë, vizitoni një shok apo një ambient ku ndodhet kafsha që ju doni të merrni. Kaloni 30 minuta ose më shumë, atëherë për të parë nëse keni simptoma alergjie. Disa njerëz nuk mund të jenë alergjik nga çdo kafshë.

  • Myku

“Ndikimi i mykut në shfaqjen e astmës dhe alergjisë ka tendencë të rritet në ambiente të errët dhe me lagështirë të errët, të tilla si bodrumet apo dushet”, thotë Robert Fisher. Sepse bodrumet janë aq shpesh të prekur nga myku, prandaj njerëzit me alergji duhet të mbajë këtë në mendje kur zgjedhin ku të jetojnë. Sipas alergologëve alergjikët do ishte më mirë të jetonin në ambiente më pllaka dhe jo parkete apo qilima, pasi ato nëse kanë lagështirë krijojnë më tepër myk. Nëse përhapet myku mbi një zonë më të madhe se 10 metra katrore, ndihma e një profesionist të brendshëm mjedisor mund të jetë e nevojshme.

  • Buburrecat

Buburrecat, një çështje kryesisht në qytete besohet që luajnë një rol të madh në rriskimin e astmës në popullatat e brendshme të qytetit, sipas Agjencisë për Mbrojtjen e Mjedisit. Alergjenët janë gjetur në pështymë. A nuk mendoni se për shkak se ju keni parë një buburrec në shtëpinë tuaj dhe e vratë atë, problemi juaj është zgjidhur. “Nëse shihni praninë e një buburreci, që zakonisht do të thotë se ka më shumë se një në shtëpi”, thotë White. Ndonjëherë njerëzit me alergji ngurrojnë të bëjnë shfarosjen e tyre për shkak se ata janë të brengosur për ndikimin e kimikateve në shëndetin e tyre.

  • Polen

Shumë njerëz nuk mendojnë për polenin i cili ka një ndikim të madh gjatë kohës që jeni në shtëpi. Por, “nëse ju jeni jashtë shtëpisë gjatë motit të mirë, ju mund ta keni atë mbi rrobat tuaja, ose në këpucë”, thotë Fisher. Edhe kafshët mund të sjellin polen në shtëpi, gjithashtu, duke bërë që disa njerëz të mendojnë se ata janë alergjik nga kafshët e tyre, kur në fakt ata janë alergjikë ndaj një lloj tjetër poleni. Për të luftuar këtë problem, nevojitet një pastrim i kafshëve kur ata të kthehen nga jashtë, mbajnë dritaret të mbyllura në shtëpi, si dhe rrobat dhe këpucët duhet të ndryshohen menjëherë pas kthimit nga jashtë. “Gjithashtu, një pastrues ajri me një filtër “Hepa” mund të pastrojë ajrin dhe për të mbajtur rreth 80 për qind të polenit jashtë shtëpisë”, thotë Fisher.

  • Cigare

Edhe pse nuk është një alergjen tradicional, tymi i cigares është shpesh një ngacmues për njerëzit me astmë dhe alergji. Tymi që shkaktohet nga persona të tjerë që pinë duhan, irriton astmatikët, apo personat alergjikë që mund të jenë aty rrotull, çka mund të shkaktojë sulmet e astmës dhe të përkeqësohet ashpërsia e këtyre sulmeve, sipas Agjencisë për Mbrojtjen e Mjedisit.

Për më tepër, studimet kanë treguar se “ekspozimit ndaj tymit të duhanit kanë ndikim të jashtëzakonshëm në rrezikun për rritje e fëmijëve me astma”, thotë Bassett. Pra alergologët rekomandojnë që prindërit të shmangin pirjen e duhanit në ambientet ku ndodhën fëmijët, si në shtëpi dhe në makinë. Është menduar që për shkak se fëmijët janë ende në zhvillim, ata janë më të ndjeshëm ndaj efekteve të tymit, dhe ata mund të marrin frymë më shpejt, duke bërë që ata të marrin duhan më shumë se sa të rriturit.

TË TJERA

Rreziqet e fshehura të proteinës pudër

Mund të përmbaj sheqer, kalori dhe kimikate toksike. Të gjithë të pasionuarit pas palestrës në ndonjë pikë vendosën të kthehen drejtë proteinës pudër për rezultate më të mira dhe të shpejta në përmirësimin e shëndetit. Kjo pasi që proteina është esenciale për të formësuar dhe mbajtur në formë muskujt, për të forcuar eshtrat, për të rritur energjinë etj. Shumë të rritur nuk...