Home Shëndetësi Dobite e mjaltit

Dobite e mjaltit

Mjalti është nektari i luleve, një lëng i ëmbël i koncentruar nga bletët për t’u kthyer në një shurup të pasur. Burimi i nektarit përcakton ngjyren dhe aromen e tijë, ndërsa lloji më i mirë është mjalti me ngjyrë të çelur. Mjalti i mirë bëhet nga bletët roja të cilët e mbledhin atë nëpër male, më pas kullohet ku një sasi e mirë enzimash dhe poleni eleminohen. Bletët marrin nektarin e luleve dhe e depozitojnë atë në mjaltë të lukthit.

Mjalti ka vlerë të madhe ushqyese, është i fuqishëm dhe i shëndetshëm. Ai është mjet për shpërndarje dhe laksativ. Përmban veti pastruese dhe forcuese, sepse pastron zorrët nga papastertitë dhe arteriet. Eleminon bllokimin e mëlçisë, fshikëzës urinare, dhe veshkave.

Mjalti ndihmon në ruajtjen e forcës së ilaçeve mjeksore, prandalon hyrjen e lagështisë në zorrë, sic ndodh tek të sëmurit me diare. Mjalti është më i mirë se sheqeri, në shumë raste dhe më i ëmbël. Nuk duhet t’u jepet për t’u ngrënë fëmijvve nën moshen një 1-vjeçare. Ndal të kolluren tek të moshuarit, dhe është shumë i mirë për pastrimin e sekrecioneve në lukth, dhe për të nxehur të gjithë strukturën e trupit.

Mjalti kthen oreksin e humbur, atë mund t’a pini në ujë të nxehtë të tretur dhe në shurup trendafili. Ndihmon në shërimin e të sëmurëve nga rabiesi (terbimi) dhe është konstatuar se vepron si sistem mbrojtës ndaj infeksioneve.

Mjalti mund të përdoret edhe si kunder helm detoksikues ndaj atyre personave që marrin drogë, nga ndonjë helmim i rastësishëm dhe nga ngrënia e këpurdhave të egra. Vetitë natyrore e bëjnë mjaltin mjet plotësues dhe tretës shkëlqyes, i cili i hap poret e enëve të gjakut dhe lehtëson rrjedhjen e gjakut menstrual, liron sekrecionet dhe ndihmon metabolizmin.

KËSHILLA TË NGJASHME

TË TJERA

Arsyet përse ju lotojnë sytë, zgjidhjet për secilin rast

Lotët janë të rëndësishëm për shëndetin e syve. Ato i lubrifikojnë ato, i ushqejnë dhe mbrojnë shëndetin e tyre. Lotët përbëhen nga uji, sekrecione të ndryshme, vajra yndyrorë dhe mbi 1,500 proteina të ndryshme. Shkarkimi i tyre nëpërmjet të qarës është shumë e shëndetshme për organizmin. Lotët prodhohen nga gjendrat sipër syve dhe nën qepalla. Një ndër funksionet e tjera...