Home Ushqim Domatet, misri dhe fasulet në konserva janë më të mira se të...

Domatet, misri dhe fasulet në konserva janë më të mira se të freskëta

Domatet e ziera dhe të konservuara përmbajnë 40 për qind më shumë antioksidantë dhe likopenë se sa të freskëtat, ndërsa fasulja nga konservat është burim më i mirë proteinave dhe fibrave se sa fasulja e thatë e zakonshme.

Pemët dhe perimet si fasulja, misri dhe domatet kanë vlerë më të lartë ushqyese në formë të konservuar se sa të freskët, ka treguar hulumtimi i Universitetit New Jersey. Përveç kësaj, ushqimi i konservuar është ushqim më i lirë dhe përgatitet më lehtë, pohojnë shkencëtarët.

Duke krahasuar çmimet e ushqimeve të caktuara në formë të freskët dhe të konservuar është vërtetuar që çmimi më i lartë nuk është pasqyrim i cilësisë, shkruan Time Healthland. Kështu fasulja e konservuar e cila është dyfish më e lirë se sa fasulet e thata, ka më shumë proteina dhe fibra në vete. Po ashtu, fasulja nga konservat është e gatshme për t’u ngrënë, ndërsa përgatitja e të zakonshmes zgjat deri disa orë.

“Edhe pse të gjithë format e fasules janë të shëndetshme, ajo në konservë është më e pasur me vlera ushqyese dhe zgjidhje më e mirë për blerje”, thotë autorja e studimit, Cathy Kapica.

Misri

Ky ushqim është i pasur me fibra, vitaminë C dhe magnez, madje edhe kokoshkat janë të pasura me antioksidantë. Misri i freskët është më i lirë se ai i konservuar, por vetëm në kohën e sezonit. Misri i konservuar është më i shëndetshëm sepse në procesin e konservimit rritet sasia e antioksidantëve në të për rreth 40 për qind. Por, me rritjen e antioksidantëve në misrin e konservuar humbet një sasi e vogël e vitaminës C, prandaj ajo më së shumti gjendet në misrin e freskët.

Spinaqi

Nutricionistët e theksojnë këtë perime të gjelbër si pjesë të rëndësishme të çdo ushqimi të shëndetshëm, ndërsa është dëshmuar që redukton rrezikun nga sëmundjet kardiovaskulare dhe përmirëson pamjen e lëkurës. Spinaqi në konservë është më i lirë se ai i freskët, por më i shtrenjtë se ai i ngrirë. Varianti i freskët është më i shëndetshëm, por jashtë sezonit e shkëlqyeshme është edhe forma e konservuar e cila përmban rreth 15 për qind më pak vitamina dhe minerale nga e freskëta, shton Kapica.

Domatet

Domatet e konservuara përmbajnë rreth 40 për qind më shumë antioksidantë dhe likopenë se ato të freskëta, ndërsa po ashtu janë aleat më i mirë në mbrojtje nga kanceri dhe sëmundjet e zemrës, ka treguar hulumtimi i Qendrës amerikane shëndetësore Illinois.

Po ashtu domatet e freskëta gjatë tërë vitit janë më të shtrenjta se ato të konservuarat për rreth 60 për qind, ndërsa çmimi i tyre barazohet në gusht dhe shtator.

Tuna

Tuna e freskët është e shtrenjtë dhe si për çdo lloj të peshkut të freskët ka nevojë për më shumë kohë për t’u përgatitur se sa për atë që vetëm nxirret nga konserva. Edhe pse tuna e freskët është më e pasur me përbërës ushqyes, ajo nga konserva është zëvendësim i shkëlqyeshëm për mëngjes apo darkë.

“Ata që mund t’ia lejojnë vetes le të zgjedhin tunë të freskët, por më shëndetshëm është të hahet tuna në konservë se sa copat e mishit apo drithërat e sheqerosura”, thotë Kapica.

Procesi i konservimit

Pasi që për konservim përdoren vetëm frytet më të mira në kulmin e pjekurisë dhe atë shumë shpejt pas korrjes, ushqimi i konservuar në aspektin ushqyes është shumë i ngjashëm me të freskëtin, ndërsa ndonjëherë edhe më i shëndetshëm, kanë treguar shumë studime. Perimet e freskëta prishen më shpejt, dhe me veçoritë e tilla nuk janë të përshtatshme për t’u ngrënë madje edhe vetëm pas disa ditësh. Gjatë konservimit pemët dhe perimet përpunohen në temperatura të larta, gjatë të cilit proces humbin një pjesë të mineraleve dhe vitaminave të veta, por ato kanë nivel stabil të fibrave, antioksidantëve dhe ushqyesve edhe disa vite pas përgatitjes.

KËSHILLA TË NGJASHME

TË TJERA

Arsyet përse ju lotojnë sytë, zgjidhjet për secilin rast

Lotët janë të rëndësishëm për shëndetin e syve. Ato i lubrifikojnë ato, i ushqejnë dhe mbrojnë shëndetin e tyre. Lotët përbëhen nga uji, sekrecione të ndryshme, vajra yndyrorë dhe mbi 1,500 proteina të ndryshme. Shkarkimi i tyre nëpërmjet të qarës është shumë e shëndetshme për organizmin. Lotët prodhohen nga gjendrat sipër syve dhe nën qepalla. Një ndër funksionet e tjera...