Home Uncategorized Duhani pos mushkërive dëmton edhe sytë

Duhani pos mushkërive dëmton edhe sytë

Miliona njerëz po e vënë veten në rreziqe më të mëdha duke vazhduar të pinë duhan, paralajmërojnë specialistët.

Pavarësisht nga lidhja e qartë, vetëm një në pesë persona e pranojnë se pirja e duhanit mund të çojë në verbëri, tregon një sondazh i realizuar në Britani të Madhe.

Duhanpirësit kanë dy herë më shumë gjasa të humbin shikimin e tyre në krahasim me jo-duhanpirësit, thotë RNIB.

Kjo ndodh sepse tymi i duhanit mund të shkaktojë dhe të përkeqësojë një numër dëmtimesh në sy.

Si mund t’i dëmtojë sytë pirja e duhanit?

Tymi i cigareve përmban kimikate toksike që mund të irritojnë dhe dëmtojnë sytë.

Për shembull, metalet e rënda, të tilla si plumbi dhe bakri, mund të mblidhen në lente dhe të çojnë në katarakte.

Pirja e duhanit mund të keqësojë problemet e shikimit duke dëmtuar enët e gjakut në pjesën e pasme të syrit (retina).

Duhanpirësit kanë rreth tri herë më shumë gjasa për të marrë degjenerimin makular të lidhur me moshën – një gjendje që ndikon në pamjen qendrore të një personi, që do të thotë se ata humbasin aftësinë e tyre për të parë detaje të bukura.

KËSHILLA TË NGJASHME

TË TJERA

Sallata marule, aleatja më e mirë për t’u dobësuar, lehtësuar stresin dhe për të fjetur 8 orë rresht

Është mbretëresha e sallatave, por është gjithashtu një burim i shkëlqyeshëm i ushqyesve dhe ofron përfitime të shumta shëndetësore: kjo është arsyeja pse sallata marule nuk duhet të mungojnë në dietën tuaj. Pavarësisht se konsumohet shpesh për dietë, sallata marule është në të vërtetë një ushqim me veti të shumta terapeutike. Sallata marule është në dispozicion gjatë gjithë vitit, me...