Home Shëndetësi Edhe barnat mund ta shkaktojnë ulcerën

Edhe barnat mund ta shkaktojnë ulcerën

Kur ulcera në stomak dhe ajo në zorrën e trashë zbulohet në kohë, medikamentet dhe terapitë e rregullta mund ta çrrënjosin krejtësisht.

Ulcera e stomakut dhe zorrës së trashë shërohet në mënyrë efektive kur zbulohet në kohë.

Në 95% të rasteve, shkaku është Helicobacter pylori, por ndikimi i barnave antiinflamatore është i papërfillshëm, thonë mjekët.

Kur ulcera në stomak dhe ajo në zorrën e trashë zbulohet në kohë, medikamentet dhe terapitë e rregullta mund ta çrrënjosin krejtësisht.

Nga ana tjetër, kur sëmundja nuk zbulohet dhe trajtohet, simptoma të tilla si gjakderdhja, vjellja dhe depresioni tregojnë se kjo është një emergjencë, ndonjëherë edhe kërcënuese për jetën.

Nga ana tjetër, tek ulcera e stomakut, Helicobacter pylori është i pranishëm në 60 deri në 70 për qind të rasteve. Bakteri çon në një tjetër lloj gastriti, të lokalizuar në stomak, të quajtur korpus (trup), dhe pastaj në atrofi të mukozës.

Se cila nga këto do  të ndodhin, varet nga tendosja e infeksionit Helicobacter pylori, por edhe nga cotokina dhe toksinat. Përveç kësaj, kjo varet nga pacienti, imuniteti i tij dhe gjendja e mëparshme e mukozës, e cila ndikohet nga dieta dhe ilaçet.

Shkaku i dytë më i rëndësishëm i formimit të ulcerave, si në zorrën e trashë ashtu edhe në stomak, janë antifungale dhe acidi acetilsalicilik.

Një kombinim i inhibitorëve të pompës së protonit në kombinim me dy ose tre antibiotikë për një kohëzgjatje prej dy javësh përdoret më së shpeshti për të trajtuar një infeksion që shpie në formimin e ulcerës.

Në pacientët të cilët nuk kanë një infeksion Helicobacter pylori të diagnostikuar, inhibitorët e pompës së protonit janë medikamentet kryesore që mund të çojnë në krijimin e ulcerës.

Kur bëhet fjalë për një ulcerë në stomak dhe në zorrën e trashë, në të dyja rastet ka të bëjë me një plagë në mukozë.

Sidoqoftë, mjekët thonë se ato duhet të konsiderohen si dy sëmundje të ndara, megjithëse ka disa ngjashmëri, të tilla si roli i infeksionit Helicobacter pylori, gastriti i mëparshëm, roli i acidit të stomakut, faktorët e mjedisit dhe të ngjashme.

KËSHILLA TË NGJASHME


TË TJERA

Arsyet përse ju lotojnë sytë, zgjidhjet për secilin rast

Lotët janë të rëndësishëm për shëndetin e syve. Ato i lubrifikojnë ato, i ushqejnë dhe mbrojnë shëndetin e tyre. Lotët përbëhen nga uji, sekrecione të ndryshme, vajra yndyrorë dhe mbi 1,500 proteina të ndryshme. Shkarkimi i tyre nëpërmjet të qarës është shumë e shëndetshme për organizmin. Lotët prodhohen nga gjendrat sipër syve dhe nën qepalla. Një ndër funksionet e tjera...