Home Shëndetësi Efektet psikologjike që shpjegojnë mendjen

Efektet psikologjike që shpjegojnë mendjen

1Ju sjellim gjashtë efektet psikologjike që e shpjegojnë mënyrën se si mendojmë.

  • Efekti Pratfall – Pëlqyeshmëria juaj do të rritet nëse nuk jeni të përsosur.
  • Efekti Pigmalion – Pritshmëritë më të mëdha nxisin për performancë më të mirë.
  • Paradoksi i zgjedhjes – Sa më shumë zgjedhje që kemi, aq më pak gjasa ka që të jemi të kënaqur me vendimin që marrim.
  • Efekti i kalimtarit – Sa më shumë njerëz shohin dikë që është në nevojë, aq më pak gjasa ka që ai person të marrë ndihmë.
  • Efekti i prozhektorit – Gabimet që ju bëni nuk vihen re aq shumë sa mendoni ju.
  • Efekti i fokusimit – Njerëzit i vënë shumë rëndësi njërit aspekt të një ngjarjeje, dhe nuk arrijnë të dallojnë faktorët e tjerë.

KËSHILLA TË NGJASHME

TË TJERA

Ja pse nuk duhet të hani banane me stomakun bosh

Shpesh në mëngjes që të mos dalim me stomakun bosh nga shtëpia, marrim një banane, që na tingëllon si opsioni i përsosur. Është e shëndetshme, ushqyese dhe do të japë energji, që për mëngjes është shumë e nevojshme. Mirëpo, sipas nutricionistëve, çuditërisht, banania është një nga ushqimet më të këqija për t’u konsumuar për vaktin e mëngjesit. Pavarësisht se përmbajnë kalium,...