Forma me te shpeshta me te cilat shfaqet kanceri

Semundja e kancerit ne vitet e fundit si rezultat i nderrimitte jetes eshte bere problemi kryesor i shendetesise ne bote. Sipas studimeve te fundit personat qe vuajne nga kjo semundje e rende ka shenuar rritje.

Edhe pse format e shfaqjes se tij jane shume te ndryshme e te rrezikshme per shendetin e njeriut, kanceri gjithmone e kemi emertuar thjesht me te njejtin emer. Ajo cka eshte e rendesishme te dime, eshte qe semundjet jane te lidhura ngushte me menyren tone te jeteses, po aq sa edhe me gjenin, por kjo e para eshte shume e rendesishme.

Nga menyra se si pime, si ushqehemi, cfare higjene kemi, apo qofte edhe faktoret shoqerore ne vetvete, ndikojne ne nje mase te madhe te drejteperdrejte ne shendetin tone.
Por per sa i takon kancerit, cilat jane llojet e tij dhe si ndikon menyra e jeteses te shfaqja e tyre ne organizem?

Kanceri i gjirit
Eshte kanceri me i perhapur te grate, kryesisht ne vendet e zhvilluara. Cdo vit, po te marrim si shembull vetem Britanine e Madhe, diagnostifikohen me kete semundje 44 mije gra, pra mbi 100 grane dite dhe ky numer eshte rritur ne masen 50% ne 20 vitet e fundit. Ne bote cdo vit diagnostikohen mbi 1 milion femra. Rritja e numrit te pacienteve vjen per shkak te ndryshimit te rregullave te memesise. Keshtu, ne kohet moderne grate lindin shume me vone se me perpara, kane familje me te vogla dhe i ushqejne femijet me gji per nje kohe shume te shkurter nga sa kane bere nenat dhe gjyshet e tyre. I gjithe ky ndryshim e rrit shume predispoziten ndaj zhvillimit te kancerit te gjirit. por ndersa shtohet numri i vdekjeve. Shkaku kryesor eshte parandalimi dhe dalja e medikamenteve te dukura.

Kanceri i fshikezes se urines
Perqindja me e madhe e personave me nje problem te tille eshte ne Egjipt. Ne kete vend te Afrikes se Veriut, ky eshte lloji me i perhapur i kancerit. Shkaku eshte nje parazit qe perhapet shume me emrin bilharzias. eshte nje lloj kanceri me i perhapur te meshkujt se te femrat. Ne vende te tjera te botes shkaqet jane duhanpirja dhe ekspozimi ndaj kimikateve industriale. Ky lloj kanceri zhvillohet brenda organizmit te njeriut per nje periudhe 20-25 vjecare para se te shfaqet.

Kanceri i shtylles kurrizore
Kjo eshte nje semundje te varfrish. Shkaktuar nga nje virus papilloma virus (HPV), qe transmetohet seksualisht. Eshte mjaft i perhapur ne Afriken Nensahariane e Jugut, Indi dhe Lindje e larget. Qe prej disa kohesh ekziston edhe nje vaksine e posacme parandaluese.

Kanceri i testikujve
Eshte lloji i katert me i perhapur ne bote, edhe pse ne Emiratet e Bashkuara Arabe ze vendin e pare. Ky lloj kanceri ka lidhje me prdorimin e trepruar te mishit te kuq dhe mungesen e ushqimit me fruta e perime te fresketa. Nje tjeter shkak eshte edhe jeta sedentare. Afrika dhe Azia kane nje probabilitet me te vogel, pasi dietat ketu jane thellesisht vegjetariane.