Frika nga seksi, nga cfare varet

Origjina mund te jete edhe psikologjike edhe biologjike-kulturore. Sipas te pares seksofobia eshte gjeneruar nga edukimi i marre ne femijeri dhe eshte i majftueshem i forte per te kufizuar ndjeshem edhe ne marredheniet shoqerore.

Nje familje shume e ngurte dhe e mbyllur kontriubon per te krijuar nje personalitet qe nuk jeton ne paqe me seksualitetin e tyre. Edhe sfera emotive perjeton nje pengese, duke arritur kulmin me sjellje obsesive dhe depresion.

Biologjikisht, meshkujt dhe femrat kane qene gjithmone te “projektuar” per te cuar para qenien njerezore dhe me pas te lindin.

Te kufzosh epshin e gruas do te thote ta parandalosh ate per te patur femije me meshkuj te tjere dhe t’i lejosh partnerit te transmetoje genet e tij ne menyre ekskluzive.

Periudha e ngjizjes eshte nje moment delikat per gruan, vecanerisht ne te kaluaren, kur standardet shendetesore nuk ishin ne perdorim te perbashket. Mbrojtja ishte e nevojshme per t’i lejuar edhe njehere specieve te perjetesoheshin; Ne vete dhe ne trupin e tyre ishte i misheruar ideali i gruas qe dhuronte jeten. Se fundi, te mos harrojme rolin e e besimit ne zhvillimin e seksualitetit te personit; sidomos ne ato me te perhapurit, monogamia eshte konsideruar nje cilesi qe duhet ruajtur deri ne martese dhe akti seksual pranohet vetem per lindje. Shume persona dhe per nje kohe te gjate, kane perjetuar seksualitetin si nje mjet te thjeshte dhe jo si nje moment i ndarjes se kenaqesise.

Dhe nga ky mendim i rrenjosur thelle ne mendjen e shumices se popullsise Perendimore, akoma edhe sot shume e kane te veshtire te kene nje marredhenie te qete me trupat e tyre dhe me privatesine e tyre, duke gjeneruar reagime te ndryshme, si duke u bere seksofobik apo aseksual.

Kur behet patologjike?

Aseksualiteti apo neveria seksuale, eshte percaktuar si shkak i mungeses se deshires seksuale lidhur me nje person te seksit te kundert ose te gjinsie se njejte. Nje debat i gjere eshte hapur ne lidhje me kete gjendje, e cila paraqet shume karakterstika te perbashketa me deshiren seksuale hipoaktive, nje crregullim mental i njohur nga komuniteti shkencor nderkomebtar qe konsiston nga mungesa totale e deshires seksuale dhe fantazite qe lidhen me te. Kini kujdes ne mos ngaterrimin e aseksualitetit me fobine seksuale, sepse nese kjo e fundit eshte e karakterizuar nga nje frenim i forte dhe frike per gjithcka qe lidhet me seksin, aseksualiteti nuk tregon asnje mbyllje dhe nuk do te thote nje mungese e aktivitetit seksual por tregon se, edhe pse praktikohet ndonjehere, seksi nuk perben arsye te vertete te interesit per kete teme, i cili nuk ka asnje problem per te jetuar me kete mungese. Aseksualiteti mund te zgjase ne tre faza; kongjenitale, e lindur, (personi nuk ka patur kurre deshire seksuale) (duke i’u referuar partnerit dhe per nje kohe te limtuar) dhe e fituar, shfaqur pas nje periudhe seksuale te rregullt per shkaqe te jashtme.

Vec te tjerash, duhet te bejme dallimin midis terheqjes seksuale dhe terheqjes romantike: Disa aseksuale nuk kane deshire fizike por provojne ndjenja te thella te dashurise dhe perkatesise mes partnereve, te tilla per te krijuar nje marredhenie te qendrueshme ne cift.

Terapite e mundshme

Duhet theksuar qe faktoret psikologjike dhe kulturore nuk jane vetem shkaqet e ketyre problemeve seksuale; shpesh renia e deshires mund te jete per shkak te marrjes se drogave, ku nese ne nje moment rrisin nivelin e eksitimit, ne nje moment te dyte percaktojne kolapsin e kenaqesise, ashtu sic ndodh me disa medikamente, sidomos ato qe ndikojne ne SNQ, si antidepresivet, beta-bllokues ose barbituriket. Per fat te keq, disa nga keto ilace mjeksore jane te pershkruara per trajtimin e semundjeve te rendesishme (diabeti, depresioni, parkinsoni, epilepsia, tumori), qe natyrisht nuk lejojne nje pezullim te terapise.

Pervec ketyre rasteve te fundit, fobia dhe neveria per seksin dhe cdo gje ne lidhje me te eshte e sherueshme me terapi mjekesore ose psikologjike te pershtatshme.

KËSHILLA TË NGJASHME