Frutat dhe perimet e bardha ulin rrezikun për Iktus

Këshilla për të përdorur fruta dhe perime, për të siguruar sa më tepër substanca ushqyese nuk është e re. Por sipas një studimi të publikuar kohët e fundit në revistën shkencore “Stroke”, rezulton se perimet me ngjyrë të bardh ulin rrezikun për Iktus.

Në këtë studim, disa shkencëtar të universitetit të Wageningen (Hollandë), pasi konsideruan konsumin e frutave dhe perimeve (të ndara sipas ngjyrës) nga më tepër se 20 mijë persona për 10 vjet rresht, zbuluan se frutat dhe perimet me ngjyrë të bardh ulnin rrezikun e goditjes nga një Iktus.

Për cdo 25 gram fruta dhe perime të konsumuara, rreziku ulej me 9%. Në grupin e bardh përfshiheshin mollë, dardha, banane, lulelakër, kërpudha, hudhra dhe presh.

Suksesi i tyre në mbrojtjen nga Iktusi qëndron te përbërësit e tyre, të cilët besohet se ndihmojnë edhe në shmangien e tumoreve. Nuk flitet për veprimin e vetëm disa substancave specifike, por për një ndërveprim sinergjik të shumë substancave.