Home Këshilla të ndryshme Gabimet që bëjmë në borë dhe gjatë të ftohtit

Gabimet që bëjmë në borë dhe gjatë të ftohtit

Morthi dhe ftohjet janë gjendje serioze, pasojat negative mund të parandalohen nëse i zbuloni me kohë dhe merrni hapat e duhur të mbrojtjes. është shumë me rëndësi që me kohë t’i dalloni ndryshimet në lëkurë që vijnë si pasojë e të ftohtit.

Morthit janë dëmtime akute të lëkurës dhe të indit nënlëkurë që vijnë si pasojë e të ftohtit.

Dëmtimet vijnë si pasojë e qëndrimit të gjatë në temperature ekstreme të ftohta. Zakonisht preken pjesët periferike të trupit: hunda, veshtë, gishtërinjtë, duart dhe thembrat. Lëkura e morthit është e fortë në prekje, është më e verdhë, e ftohtë dhe në atë pjesë nuk keni ndjenja. Në rastet më të këqija mund të shfaqet edhe gangrena dhe dëmtimet e rënda të indit në muskuj, nerva, e madje edhe në eshtra.

Shpejtësia me të cilën zhvillohen morthit varet nga temperaturat, era ndikon mjaft, shtypja e lagështisë së ajrit. Simptomat e hipotermisë përfshijnë gërhitjen, forcimi apo ngurtësimi I muskujve, fryrja e fytyrës, përqendrimi I dobët dhe shkalla e ulët e vetëdijes.

Çfarë duhet bërë në rast të shfaqjes së mortheve dhe hipotermisë?

1.Personin e sëmurë e dërgoni në dhomë të ngrohtë dhe i zhvishni rrobat e ngushta.

2.Nëse këmbët janë vërshuar nga morthet, ecja nuk preferohet. Pasi të jetë shtritë, këmbët t’ia ngrini lart.

3.Mos i fusni duart apo këmbët në borë, por edhe mos i fusni në ujë të ngrohtë. Kështu, vetëm do ta përkeqësoni gjendjen.

4.Së pari personi e ngrohni nga brenda, me çaj apo ujë të ngrohtë. Tempe­ra­turën e trupit ta ngrini gradualisht, deri të arrini 40 gradë të celsiusit.

KËSHILLA TË NGJASHME

TË TJERA

Shtatë ushqime për pastrimin rrënjësor të mushkërive

Përkujdesja për mushkëritë është një hap i shkëlqyer që mundëson mbrojtjen nga sëmundjet e ndryshme. Në këtë artikull do të mësoni për 7 ushqimet që pastrojnë dhe detoksifikojnë këtë organ të rëndësishëm. Çaji Jeshil Ekspertët rekomandojnë pirjen e një filxhani të ngrohtë me çaj jeshil përpara gjumit. Kjo do të ndihmojë të pastroni organizmin dhe mushkëritë nga toksinat, por edhe të ruajë shëndetin...