Home Shëndetësi Gjashtë simptomat që na tregojnë se kemi anemi

Gjashtë simptomat që na tregojnë se kemi anemi

Anemia është një sëmundje ku trupi nuk ka mjaftueshëm qeliza të shëndetshme të kuqe të gjakut – me fjalë të tjera ato nuk bartin mjaftueshëm hemoglobinë, ose ndodh kur këto qeliza nuk e kryejnë punën që supozohet ta kryejnë.

Qelizat e kuqe të gjakut janë përgjegjëse për bartjen e oksigjenit në trup dhe largimin e dyoksidit të karbonit nga trupi,

Nëse këto procese nuk funksionojnë siç duhet, atëherë ne helmohemi nga dyoksidi i karbonit.

Shkaktarët e anemisë mund të jenë të ndryshëm. Normalisht se lodhemi të gjithë herë pas here, por nëse shumica e simptomave të mëposhtme ju përshtaten, atëherë më mirë të shkoni te doktori.

Lëkurë e zverdhur

Kur trupi nuk mjaftohet me oksigjen ose vuan nga një numër i reduktuar i qelizave të kuqe të gjakut, ngjyra jonë e lëkurës ndryshon dhe ne dukemi shumë të zbehtë. Kjo nuk aplikohet vetëm në fytyrë, por në tërë trupin – veçanërisht në duar, në pjesën e brendshme të qepallave dhe në gjuhë.

Rrahje të parregullta të zemrës

Nivelet e ulëta të hemoglobinës e bëjnë zemrën të punojë më shumë sesa normalisht për të pompuar gjak përmes sistemit tonë. Pra zemra duhet të punojë më shumë se zakonisht për të na ngopur me oksigjen, e kjo rezulton në rrahje të parregullta të zemrës.

Lodhja

Nëse organet nuk e kanë sasinë e mjaftueshme të oksigjenit, trupi jonë punon më shumë për të prodhuar energji në mënyrë që t’i kryejmë funksionet e përditshme, e kjo na lë të ndihemi shumë të lodhur.

Problemet me përqendrim

Të gjitha organet tona kanë nevojë për oksigjen që të funksionojnë mirë, e as truri nuk përjashtohet këtu. Nëse niveli i oksigjenit është më i ulët sesa që na nevojitet, atëherë ne nuk do të mund të mendojmë qartë dhe do vuajmë nga përqendrimi i dobët.

Hollimi i thonjve

Nëse thonjtë dobësohen ose e krijojnë një formë të lugës, atëherë kjo është simptomë e anemisë.

Çarje në buzë

Shumica prej nesh përjetojmë tharje ose çarje të buzëve herë pas here nga era, dielli ose temperaturat e ftohta, por anemia i shkakton këto në zona të caktuara, më saktësisht në kënde të buzëve.

KËSHILLA TË NGJASHME

TË TJERA

Arsyet përse ju lotojnë sytë, zgjidhjet për secilin rast

Lotët janë të rëndësishëm për shëndetin e syve. Ato i lubrifikojnë ato, i ushqejnë dhe mbrojnë shëndetin e tyre. Lotët përbëhen nga uji, sekrecione të ndryshme, vajra yndyrorë dhe mbi 1,500 proteina të ndryshme. Shkarkimi i tyre nëpërmjet të qarës është shumë e shëndetshme për organizmin. Lotët prodhohen nga gjendrat sipër syve dhe nën qepalla. Një ndër funksionet e tjera...