Gjenet përcaktojnë moshën e pubertetit

Mosha kur vajzat ndryshojnë trupin e tyre dhe bëhen gra është e shkruar në ADN dhe varet nga të paktën 30 gjene.

Ato vendosin si një orë zvicerane se në çfarë moshe do të shfaqet cikli i parë menstrual që shënon edhe hyrjen në pubertet.

Harta e detajuar e gjeneve që rregullojnë moshën e këtij kalimi është zbërthyer nga një kërkim i publikuar në “Nature Genetics”.

Për këtë zbulim kanë punuar 175 shkencëtarë nga 104 institute kërkimi në të gjithë botën.