Home Këshilla për Prindër Gjumi ndikon në sjelljet e fëmijëve

Gjumi ndikon në sjelljet e fëmijëve


Mjaft gjumë dhe kualitativ mund të zvogëlojë hiperaktivitetin dhe sjelljet e këqija të fëmijëve.
Një studim i shkencëtarëve finlandezë tregoi se mungesa e gjumit tek disa fëmijë shkakton hiperaktivitet, nervozë dhe sjellje të këqija, e jo shumë gjumë siç pritej. Prej 280 fëmijëve të anketuar ata të cilët flinin më pas se tetë orë ishin shumë më hiperaktiv se të tjerët.

Ekspertët konsiderojnë se mjaft gjumë mund të përmirësojë sjelljet e fëmijëve t shëndosh dhe të zvogëlojë simptomat e çrregullimit të vëmendjes (ADHD).
Këtë studim e kreu një ekip ekspertesh nga Universiteti në Helsinki dhe nga Instituti Kombëtar për Shëndetësi i Finlandës, më fëmijë të shëndosh në moshë prej 7-8 vjet. Asnjë prej 280 fëmijësh, sa ishin të përfshirë në studim nuk kanë pasur kurrfarë çrregullimi të vëmendjes. Fëmijët u përcollën gjatë shtatë ditëve, shënohej sjellja e tyre, periudha e gjumit dhe aktiviteti, pastaj rezultatet krahasoheshin me testet që përdoreshin për diagnostifikimin e çrregullimit të vëmendjes. Është konstatuar se fëmijët të cilët flinin më pak se tetë orë ishin më hiperaktiv dhe silleshin më keq.

“Arritëm të tregojmë se gjumi i shkurtë dhe problematik lidhen me çrregullimin e vëmendjes. Konstatuam se gjumi i mjaftueshëm tek fëmijët është i rëndësishëm për preventivën e çrregullimit të vëmendjes”, tha udhëheqësja e studimit, Juulia Paavonen.
“Madje gjysmë ore më shumë gjumë u tregua si ndihmë e rëndësishme për përmirësim në rastet e çrregullimeve të vëmendjes”.
Është vërejtur se mungesa kronike e gjumit është problem i madh për shumë njerëz të rritur dhe se mund të ketë pasoja të dukshme në shëndetin dhe përditshmërinë e tyre.

KËSHILLA TË NGJASHME

TË TJERA

Arsyet përse ju lotojnë sytë, zgjidhjet për secilin rast

Lotët janë të rëndësishëm për shëndetin e syve. Ato i lubrifikojnë ato, i ushqejnë dhe mbrojnë shëndetin e tyre. Lotët përbëhen nga uji, sekrecione të ndryshme, vajra yndyrorë dhe mbi 1,500 proteina të ndryshme. Shkarkimi i tyre nëpërmjet të qarës është shumë e shëndetshme për organizmin. Lotët prodhohen nga gjendrat sipër syve dhe nën qepalla. Një ndër funksionet e tjera...