Home Këshilla të ndryshme Goditja nga i nxehti tropikal

Goditja nga i nxehti tropikal

Të nxehtit tropikal aspak nuk u bën mirë të sëmurëve kronikë, por as personave të tjerë të shëndoshë.

Goditja nga të nxehtit shfaqet atëherë kur mekanizmi i ngrohjes së trupit dështon, në atë moment organizmi humb aftësinë e përshtatjes me temperaturat e jashtme.

Pasi organizmi më të mos jetë në gjendje në mënyrë natyrale ta zbresë temperaturën e trupit, ajo tejkalon shifrën 40° C, me ç’rast vjen deri tek dëmtimi i organeve vitale si është truri, zemra dhe veshkat.

Kjo goditje mund të ndodhë papritmas e skenari më i keq është edhe vdekja. Kjo është një gjendje mjaft serioze, prandaj nëse vëreni simptoma më ndryshe, menjëherë duhet t’i lajmëroheni mjekut. Nëse mendoni se personi po pëson një goditje nga të nxehtit, personin duhet ta fusni në një hapësirë më të freskët dhe t’i largoni shumicën e rrobave.

Do të ishte mirë t’i mundësoni një dush me ujë të vakët e do t’i ndihmonte edhe vendosja e disa shtresave të akullit në kokë, qafë. Me rëndësi është të përcillni temperaturën dhe duhet të brengoseni derisa temperatura nuk zbret në 37°C.

KËSHILLA TË NGJASHME

TË TJERA

Arsyet përse ju lotojnë sytë, zgjidhjet për secilin rast

Lotët janë të rëndësishëm për shëndetin e syve. Ato i lubrifikojnë ato, i ushqejnë dhe mbrojnë shëndetin e tyre. Lotët përbëhen nga uji, sekrecione të ndryshme, vajra yndyrorë dhe mbi 1,500 proteina të ndryshme. Shkarkimi i tyre nëpërmjet të qarës është shumë e shëndetshme për organizmin. Lotët prodhohen nga gjendrat sipër syve dhe nën qepalla. Një ndër funksionet e tjera...